Akismet-lisäosan käyttöönotto

Vieraskirjoitus

Tuoreessa WordPress-asennuksessa on aina valmiiksi asennettuna muutama lisäosa. Yksi näistä on Akismet.

Akismet on spam-filtteri eli roskakommenttisuodatin, joka oppii ja kehittyy sitä mukaa, kun se estelee päivittäin satoja tuhansia WordPress-sivustoja pommittavia roskaviestirobotteja jättämästä viestejään kommenttikenttiin.

Katso myös muut WordPress-lisäosat.

Pitäisikö minunkin asentaa Akismet?

Kyllä, suosittelen. Erityisen tärkeää on asentaa suodatin, jos haluaa pitää blogissaan kommentoinnin aktiivisena ja helposti moderoitavana. Kuitenkin, vaikka poistaisit kommentoinnin käytöstä blogisivuilta tai et pidä blogia lainkaan, löytävät robotit sopivan kommentointikentän sivustoltasi ennemmin tai myöhemmin. Esimerkiksi WordPress-asennuksen mukana tuleva oletusartikkeli Hello world! jää usein poistamatta artikkelilistasta, jos blogi-ominaisuutta ei oteta käyttöön ja tämä artikkeli on yleensä se, mihin kommentteja alkaa jossain vaiheessa ilmaantua. Kommenttikenttiä löytyy myös mm. mediatiedostoista.

Kun roskaviestejä levittävä botti löytää sivustosi, alkaa kommenttitulva. Lyhyessä ajassa erilaisia linkkejä ja kyseenalaisia mainoksia sisältäviä kommentteja alkaa ilmaantumaan kymmenittäin sivustosi hallintaan ja usein kommentista tulee sinulle vielä ilmoitus sähköpostitse. Ärsyttävää. Sivustosi oikeiden kävijöiden kommentit katoavat roskan sekaan ja jos olet valinnut hyväksyä kaiken kommentoinnin automaattisesti ilman moderointia, on blogisi kommenttiosio vähintäänkin hämmentävää luettavaa.

Mitä haittaa roskaviesteistä on?

Roskaviestit ovat paitsi ärsyttäviä, ne myös syövät sivustosi resursseja ja haittaavat sivustosi näkyvyyttä hakukoneiden tuloksissa epäilyttäväksi merkityillä linkeillään. Lukijoille näkyvät roskakommentit viestivät huonosta moderoinnista ja luovat epäluotettavan kuvan sivustosta.

Kuinka asennan roskaviesti­suodattimen?

Akismet on esiasennettu, muttei aktivoitu WordPressin lisäosaluettelossa. Tämä johtuu siitä, että lisäosan aktivoiminen edellyttää kirjautumista ja henkilökohtaista tuoteavainta (API key). Näin aktivoit Akismet-suodatuksen.

1. Mene Lisäosat – Asennetut lisäosat -listaukseen ja klikkaa kohdan Akismet-roskaviestisuodatus alta Aktivoi.

Akismet roskaviestisuodatus

2. Listauksen yläpuolelle ilmaantuu vihreä palkki. Klikkaa siitä Set up your Akismet account.

setup your Akismet account

3. Klikkaa Hae API-avain -> rekisteröityminen aukeaa uudelle välilehdelle.

aktivoi akismet

4. Klikkaa Get an Akismet API key.

get an akismet api key

5. Klikkaa sign up for Akismet now ja luo itsellesi WordPress.com-tili tai kirjaudu sisään olemassaolevilla WordPress.com -tunnuksilla.

6. Valitse taso. Personal on tarkoitettu pienille yksityisille sivustoille ja ylemmät, maksulliset portaat kaupallisille sivustoille. Maksullisilla tasoilla on tarjolla mm. statistiikkaa ja tukipalvelut.

akismet personal

7. Jos haluat valita maksuttoman Personal-tason, siirrä hinnan osoittava liukuvalitsin vasempaan reunaan, jolloin maksukorttitietoja ei tarvitse syöttää. Anna maksukorttisi tiedot, jos valitsit maksullisen tason.

akismet maksuton personal taso-taso

8. Kohtaan Personal Site URL where you will use Akismet annetaan nettisivujesi osoite. Kohtaan Contact info kirjoitetaan etunimi (First name) ja sukunimi (Last name). Klikkaa Continue with personal subscription tai Continue, jos valitsit maksullisen tason.

akismet sivuston url

10. Tarvittava Akismet API key on nyt saatavilla. Maalaa avain ja kopioi se leikepöydälle joko klikkaamalla hiiren oikeanpuoleista näppäintä -> Kopioi tai näppäinyhdistelmällä CTRL+C (iOS-laitteissa CMD+C).

akismet api key

11. Siirry takaisin WordPressin hallinnan välilehdelle, liitä avain sille varattuun laatikkoon (hiiren oikeanpuoleinen näppäin -> Liitä tai näppäinyhdistelmällä CTRL+V (iOS-laitteissa CMD+V)) ja klikkaa Connect with API-key.

akismet connect with api key

12. Roskaviestisuodatin on nyt aktivoitu! Voit halutessasi muokata suodattimen asetuksia. Asetukset löytyvät jatkossa valikosta kohdasta Asetukset – Akismet-roskaviestisuodatus. Jos valitsit maksullisen tason, näet Akismetin luomia tilastoja sivustosi Ohjausnäkymässä.

akismet asetukset

Voit käydä läpi sivustollesi tulleet kommentit ja siivota roskaviestit helposti. Toiminto löytyy kommenttilistauksesta, listan yläpuolella olevalla nappulalla Etsi Roskaviestejä. Suodatin siirtää roskaviestiksi katsomansa viestit suoraan Roskaviestit-listalle, josta ne voi käydä poistamassa valikoiden tai kaikki kerrallaan.

Akismet on tehokas väline, joka saattaa satunnaisesti merkitä myös oikeita kommentteja roskaviestiksi, joten roskaviestiksi merkityt kommentit kannattaa käydä läpi ennen lopullista poistamista, ettei vahingossa menetä arvokkaita käyttäjäkommentteja.

Akismetin perusominaisuutena on suojata kommenttikenttiä roskaviesteiltä, mutta sen voi pienillä muokkauksilla ottaa käyttöön myös yhteydenottolomakkeissa. Tutustu käyttämäsi lomakelisäosan ohjeistukseen löytääksesi oikeat asetukset. Ohjeet suositun Contact Form 7 -lomakelisäosan suojaamiseen Akismetin avulla löydät täältä.

Annika Pulkkinen

Vieraskirjoittaja

Annika Pulkkinen on Sivutaikuri ja ongelmanratkaisija. Verkkosivustojen suunnittelun ja rakentamisen lisäksi hän nauttii suunnattomasti siitä, että voi opastaa sinua WordPress-maailman sokkeloissa, joissa hän on itse pyörinyt aktiivisesti vuodesta 2014 lähtien.