Kuinka valita hyvä verkkotunnus?

Verkkotunnuksen, eli domain-osoitteen, valinta ei aina ole kaikkein helpoin operaatio. Haluttu verkkotunnus voi hyvin olla jo varattuna tai yrityksen nimi voi olla liian pitkä tai vaikea verkkotunnukseksi. Myös hakukoneoptimointi tulisi ottaa huomioon jo verkkotunnuksen valinnan yhteydessä.

Kasasimmekin listan asioista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon verkkotunnusta valittaessa.

Hyvä verkkotunnus on helppo muistaa ja kirjoittaa

Helppo verkkotunnus
Yksi tärkeä ominaisuus verkkotunnukselle, on sen helppo muistettavuus sekä selkeys. Erityisesti kotimaisessa käytössä, verkkotunnuksen kirjoitutetun muodon tulisi olla hyvin lähellä sen lausumistapaa. Näin verkkotunnus toimii ja tarttuu potentiaaliselle kävijälle luontevasti myös puhelimitse tai vaikkapa radiomainoksen kautta.

Verkkotunnuksessa ei usein suositella käytettävän erikoismerkkejä, kuten ääkkösiä. Lue lisää ääkkösellisistä verkkotunnuksista tästä kirjoituksesta:
Ääkköselliset verkkotunnukset ja domainpäätteet

Verkkotunnuksessa ei myöskään voi esiintyä tyhjiä välimerkkejä.

Hyvä verkkotunnus edistää yrityksesi brändiä

Usein verkkotunnus, kuten muukin markkinointi, on hyvä liittää osaksi yrityksesi imagoa eli brändiä. Verkkotunnus voi hyvin olla myös rekisteröity yksittäisen tuotteen tai tuotesarjan mukaisesti.

Koska olemme vain ihmisiä, parhaimmatkin verkkotunnukset kirjoitetaan tai muistetaan usein väärin.
hyvä verkkotunnus
Erityisesti päätteet saattavat kävijältä unohtua tai sekoittua. Varsinkin .com ja .fi ovat sellaisia, hyvin yleisesti käytössä olevia domain-osoitteiden päätteitä, jotka toistuvasti ovat kävijöillä iloisesti sekaisin. Siksi onkin tärkeää suojata selustaansa rekisteröimällä myös sellaisia verkkotunnuksia, joihin kävijät voisivat helposti muutoin mennä.

Tämä on tärkeää erityisesti siksi, ettei kilpailijasi puolestaan varaisi juuri näitä verkkotunnuksia ja ohjaisi kävijöitäsi sillä tavoin omalle sivustolleen.

Hyvä verkkotunnus, tai oikestaan hyvät verkkotunnukset, voivat tarvittaessa myös rajoittaa kilpailijoiden pääsyä markkinoille. Mikäli toimitaan hyvin kapealla alalla, voidaan tarvittaessa varata kaikki hyvät avainsanoihin liittyvät verkkotunnukset, jolloin kilpailijoiden mahdollisuudet hyödyntää verkkotunnuksia hakukoneoptimoinnin osalta pienenevät joskus jopa hyvin ratkaisevasti.

On myös olemassa tahoja, jotka rekisteröivät tahallaan läheisesti käytettyjä osoitteita muistuttavia verkkotunnuksia. Näiden valesivustojen avulla mainostetaan kyseenalaisia tuotteita tai niitä voidaan jopa käyttää kiristystarkoituksissa alkuperäisen verkkotunnuksen haltijaa vastaan. Tämän kaltaista toimintaa vastaan voi suojautua usein vain rekisteröimällä läheisimpiä verkkotunnuksia itse.

Hyvä verkkotunnus nostaa hakukonesijoituksiasi Googlessa

Google-näkyvyyden merkitys verkkosivuille on jatkuvasti kasvanut kilpailun ja sivustojen lisääntymisen myötä. Siksi hakukonenäkyvyyden maksimoimiseksi onkin syytä miettiä myös rekisteröitävää verkkotunnusta, koska se on yksi helpoimmista tavoista edistää sivuston sijoituksia tärkeimmillä hakusanoillasi Googlessa ja muiden hakukoneiden tuloksissa.

Miten hakukonenäkyvyyden sitten voi ottaa huomioon verkkotunnusta rekisteröitäessä? Käytännössä tämä tarkoittaa, että mikäli haluat löytyä jollain tietyllä sanalla erityisen hyvin Googlesta, tulisi tämä sana löytyä jo käyttämästäsi verkkotunnuksesta. Hakusanoja saa toki lisättyä myös alasivujen nimiin, jolloin osaavissa käsissä myös brändin mukaisesti nimetyillä verkkotunnuksilla voi saavuttaa erinomaisia tuloksia. Mikäli yrityksen tai muun verkkotunnuksen omistavan tahon nimeä ei esimerkiksi haluta pitää näkyvästi esillä, kannattaa harkita tärkeimmän avainsanan mukaisesti nimettyä verkkotunnusta.

Voinko rekisteröidä minkä tahansa verkkotunnuksen?

On tärkeää tiedostaa, että verkkotunnusten rekisteröintiin liittyy myös paljon säädöksiä ja rajoitteita. Usein erilaiset rekisteröidyt tavaramerkit pätevät eli kuka tahansa ei voisi rekisteröidä coca-cola -muotoista verkkotunnusta, vaikka sellaisen vapaana löytäisikin.

Usein verkkotunnuksiin liittyy myös niitä myöntävien tahojen asettamia rajoituksia. Esimerkiksi joitain kansallisia verkkotunnuksia eivät voi rekisteröidä kuin kyseisessä maassa asuvat yksityishenkilöt ja maahan rekisteröidyt yritykset.

Toisin kuin yrityksen nimeämisen yhteydessä, rekisteröitäviä verkkotunnuksia ei hylätä, vaan niihin saatetaan kohdistaa erilaisia vaatimuksia jälkikäteen oikeudet omaavalta taholta.

Kuinka voin selvittää onko haluamani verkkotunnus vapaana?

Voit hyödyntää Zonerin domainhakua ja etsiä sen avulla vapaita verkkotunnuksia haluamillasi avainsanoilla. Tästä linkistä domainhakuun.

Juuso Kataja

Webdesigner, sähköisen markkinoinnin ammattilainen, jonka intohimoihin kuuluvat mm. verkkokaupat, hakukoneoptimointi ja WordPress.

Share
Tweet
Share
Pin
+1