Blogger ja oman blogin luominen

Bloggaus ja oman blogin luominen on nykyään melko helppoa ja alustoja blogin pitämiseen löytyy monenlaisia. Yksi tapa luoda ilmainen blogi on käyttää Googlen tarjoamaa Blogger blogipalvelua. Blogger sai alkunsa vuonna 1999 Pyra Labs nimisen yrityksen ansiosta. Google osti kyseisen yrityksen vuonna 2003 ja näin ollen omistaa Bloggerin nykyään.

Tässä kirjoituksessa käymme samalla läpi kuvallisin ohjein, kuinka Blogger-tilin luominen onnistuu. Kannattaa tustua myös kattavaan blogin perustaminen artikkeliin.

Blogger vai Blogspot?

Bloggerista puhuttaessa käytetään usein myös termiä Blogspot. Blogger ja Blogspot tarkoittavat käytännössä yhtä ja samaa palvelua, mutta jälkimmäistä termiä käytetään lähinnä blogeille tulevien osoitteiden takia. Bloggerissa luotujen blogien osoitteet ovat blogspot.com päätteisiä, eli kun oma ilmainen blogi luodaan, tulee verkkotunnus olemaan muotoa esimerkki.blogspot.com. Blogspot.com on siis verkkotunnus ja esimerkki.blogspot.com on verkkotunnuksen alidomain, joita blogger-blogit voivat käyttää ilmaiseksi, kunhan haluttu alidomain on vapaa.

Blogger ja oma verkkotunnus

Blogger blogipalvelu mahdollistaa myös oman verkkotunnuksen ohjaamisen palveluun. Oman verkkotunnuksen yhdistämisestä ei myöskään veloiteta mitään. Kustannukseksi jää siis vain verkkotunnuksen rekisteröintimaksut.

Oma verkkotunnus blogille kannattaa hankkia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä oma verkkotunnus auttaa brändin rakentamisessa ja suojaamisessa sekä blogialustan vaihtamisessa.

Brändin rakentaminen ja suojaaminen

Bloggaminen voi jossain vaiheessa vaihtua harrastuksesta enemmän ammattimaiseen toimintaa, jolloin viimeistään omasta verkkotunnuksesta on suuri hyöty. Lukijoiden on huomattavasti helpompi muistaa pelkkä blogin nimeä kantava verkkotunnus verrattuna verkkotunnukseen, jossa on jonkin blogialustan nimi.

Oman verkkotunnuksen rekisteröinti myös suojaa brändiä. Jos et itse rekisteröi oman blogisi nimen mukaista verkkotunnusta, voi sen rekisteröidä joku muu ja perustaa sinne oman sivustonsa. Tällöin hän pääsisi hyötymään kovalla työllä rakentamastasi blogin maineesta.

Blogialustan vaihtaminen

Blogialustan vaihtaminen helpottuu huomattavasti, kun käytössä on oma verkkotunnus. Jos blogia pitää pitkään tai bloggaamisesta tulee ammattimaisempaa, tulee yleensä tarve blogialustan vaihtamiseen ennemmin tai myöhemmin ajankohtaiseksi.

Kun blogialustaa vaihdetaan, voivat yksittäisen kirjoitusten URL:t eli sivuosoitteet muuttua ja olemassa olevat linkit lakata toimimasta. Jos blogilla on oma verkkotunnus, tilanne voidaan helposti korjata luomalla jokaiselle yksittäiselle alasivulle ja kirjoitukselle automaattinen uudelleenohjaus. Käytännössä uudelleenohjaus varmistaa, että lukija päätyy sille sivustolle, jolle olikin menossa ja näin vältetään ikävät ”sivua ei löytynyt” -ilmotukset.

Ohjeet oman verkkotunnuksen ohjaamiseen Bloggeriin löydät täältä.

Blogger – Mitä hyvää ja mitä huonoa?

Bloggerissa on paljon hyviä puolia, mutta niin on myös huonojakin puolia. Käydään läpi ensin hyvät puolet.

 • Ilmainen blogi.
  Blogger on oiva alusta luoda oma blogi jo täysin ilmaiseksi. Tämä tekee siitä helposti lähestyttävän ja etenkin aloittelijalle se on oiva valinta.
 • Blogin ulkoasun muokkaaminen.
  Blogger blogipalvelusta löytyy myös erilaisia teemoja, jotka on helppo asentaa ja ulkoasun muokkaaminen on todella helppoa erilaisien gadgetien avulla. Gadget vastaa WordPressin vimpaimia.
 • Vaivatonta, blogin pitäminen on helppoa.
  Koska Blogger on Googlen palvelu, ei ohjelmistopäivityksistä tarvitse itse murehtia, kuin esimerkiksi palvelimelle asennettavan WordPress -version kanssa. Tämän ansiosta blogin pitäminen on helppoa.
 • Googlen palvelut.
  Bloggerin ollessa Googlen omistuksessa, saa muitakin Googlen tarjoamia palveluita helposti ja vaivattomasti käytettyä yhdellä tunnuksella.

Entäs sitten ne huonot puolet?

 • Omistus.
  Kuten jo aiemmin tuli ilmi, Blogger on Googlen omistuksessa ja näin ollen et itse omista blogin alustaa. Google voi näin ollen milloin tahansa vaikka sulkea yksittäisen blogin, lopettaa koko palvelun tai tehdä siitä maksullisen.
 • Muokattavuus.
  Siinä missä WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisualusta, ei Blogger valitettavasti omaa samaa ominaisuutta, joten sivun ulkoasun muokkaaminenkin on rajallista. Bloggeriin ei pysty omia teemoja esimerkiksi lisäämään vaan tarjolla on tietyt teemat ja oma blogi voikin helposti näyttää samalta kuin joku toinen blogi.
 • Ohjeet ja neuvot.
  Bloggerilta löytyy bloggaksen tueksi perusohjeet sekä oma käyttäjäfoorumi. Kuitenkin verrattuna WordPressiin, jolla on hyvinkin laaja ja aktiivinen verkosto valmiina auttamaan, on Bloggerin tuki hyvin minimaalinen. Bloggaus on usein mielekkäämpää, kun ongelmatilanteissa apua voi kysyä kokeneemmilta bloggaajilta.

Luo oma ilmainen blogi näillä ohjeilla

Blogin luonti ei ole vaikea operaatio ja onnistuu keneltä tahansa. Ohjeistan seuraavaksi, kuinka pääset alkuun oman Blogger blogin luomisessa.

1. Blogin aloitus

Mene osoitteeseen  https://www.blogger.com/ ja klikkaa kohtaa Luo oma blogi.

2. Kirjautuminen Googleen

Seuraavaksi näet edessäsi Googlen kirjautumisikkunan. Mikäli omaat jo Googlen tunnukset, voit kirjautua niillä tai sitten luoda täysin uudet tunnukset painamalla Luo tili.

3. Google-tilin luominen

Luo blogia varten Google-tili, joka mahdollistaa Bloggerin käytön.

Tässäkin vaiheessa on mahdollista vielä kirjautua jo voimassa olevalla sähköpostiosoitteella, kunhan painaa Kirjaudu sisään sen sijaan -kohtaa ja täyttää tiedot. Luodaan nyt kuitenkin oma Google-tili. Täytä tiedot ja paina seuraava vaihe. 

4. Tilin vahvistus

Seuraavaksi sinua pyydetään vahvistamaan tilisi. Syötä oma puhelinnumerosi kenttään ja seuraavassa näkymässä pääset syöttämään saamasi koodin. Paina jälleen seuraava

5. Sähköpostin vahvistus

Jos teit kohdassa 3 samoin kuin minä ja loit uuden Google-tilin, voit hypätä suoraan kohtaan 6. Mikäli kuitenkin käytit jo voimassa olevaa sähköpostiosoitettasi niin nyt saat näkymän, missä sinulle kerrotaan vahvistussähköpostin saapumisesta. Käy nyt katsomassa oma sähköpostisi ja avaa auki sähköpostiosoitteen vahvistusviestissä ilmoitettu linkki.

6. Luo blogi

Seuraavassa vaiheessa palvelu ohjaa luomaan uuden blogin. tämän voi myös ohittaa ja palata myöhemmin.

8. Määritä blogin osoite

Voit määrittää blogille blogspot.com-päätteisen osoitteen tai käyttää omaa verkkotunnusta. Ohjeet oman verkkotunnuksen käyttämiseen löydät täältä: Verkkotunnuksen ohjaus Bloggeriin

9. Valitse Blogger-profiilin nimi

Blogger-profiilin näyttönimi näkyy esimerkiksi kirjoittajana ja kommenttien yhteydessä. Pääset tarvittaessa vaihtamaan näyttönimeä myöhemmin.

10. Ilmoitus evästeistä

Nyt saat todennäköisesti ilmoituksen evästeiden käytöstä, luettuasi sen voit klikata ilmoituslaatikon oikeassa yläreunassa näkyvää ruksia ja saat näkymän pois.

11. Lisää profiilikuva

Pääset lisäämään Blogger-profiilille kuvan asetukset-kohdasta klikkaamalla käyttäjäprofiili-tekstiä.

Tämän jälkeen aukeaa uusi näkymä, josta voit muokata esimerkiksi Blogger-profiilin näyttönimeä ja profiilikuvaa.

12. Valitse ulkoasu

Valitse lopuksi blogille ulkoasu Teemat-välilehden alta. Voit valita useista valmiista pohjista, joiden asettelua ja värimaailmaa voit muokata.

Ja näin olet nyt päässyt hyvään alkuun oman ilmaisen blogin luomisessa Blogger-blogipalvelulla.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest