Mariannan blogikoulu osa 1 - blogin aloittaminen | Zoner.fi

Katso myös

Mariannan blogikoulu osa 1 – blogin aloittaminen

Oikeaa tapaa blogata ei ole olemassa, on niin monia eri tyylejä tehdä ja toteuttaa. Tärkeintä on löytää se itselle luontevimmalta tuntuva bloggaustyyli. Jaan kuitenkin muutamia omia vinkkejäni vuosien varrelta nyt lähes 12 vuotta blogia kirjoitelleena.

Aloitin ensimmäisen blogini vuonna 2006, jolloin en oikeaa termiä kunnolla harrastukselle edes tiennyt. Tiesin vain haluavani purkaa inspiraatiota omalla sivulla netissä omaksi ilokseni. Suomalaisia muotiblogeja en ollut löytänyt, enkä tiennyt minkälainen valtava uusi media blogeista oli syntymässä. Enkä todellakaan olisi arvannut, että harrastuksesta tulisi vielä joku päivä kehittymään kokopäiväinen työ.

Blogeja löytyy nykyään hurja määrä ja aihepiirejäkin laidasta laitaan: muotia, kauneutta, lifestyleä, urheilua, terveyttä, matkailua, kirjallisuutta, kokkausta, perhejuttuja… Kuulen usein, miten blogin aloittaminen ei enää kannata, kun niitä on jo niin monia eikä sieltä voi enää erottua, mutta tuo on aivan hölmö ajatus. Heti alussa ei kannata keskittyä lukijoiden haalimiseen tai pitää sitä tärkeimpänä prioriteettina. Tekemisen kuuluu olla kivaa ja itseä viihdyttävää, näin homma lähtee rullaamaan kuten pitääkin ja oikeat tyypitkin varmasti löytävät perille. Blogin kirjoittaminen on kuin pidempi matka, eikä niinkään mikään päämäärä. Mutta tästä ensimmäiseen vinkkiin!

mariannan blogikoulu

Näillä Mariannan blogikoulun vinkeillä blogin aloittaminen helpottuu

1. Löydä oma tyyli tehdä, kokeile ja aloita rohkeasti.

Kirjoita siitä, mikä sinua aidosti kiinnostaa. Näin motivaatio ja mielenkiinto bloggaamiseen säilyy. Älä mieti liikaa teetkö kaiken oikein tai kuinka saisit mahdollisimman paljon lukijoita nopeasti. Aloita kuin kirjoittaisit vain omaksi iloksesi, tee tekemisestä kivaa ja unohda paineet. Itselleni aloituksesta helpohkon teki se, että kuvittelin juuri tekeväni blogia vain itselleni. Tiesin aihealueet, joista halusin kirjoittaa – muoti, kauneus, lifestyle – mutten lokeroinut blogiani mitenkään. Ajatus siitä, että saan kirjoittaa aivan mistä milloinkin oikealta tuntuu, tuntui inspiroivalta. Kuitenkin luonnostaan sinne muodostuu se punainen lanka. Itselläni blogi on kuin päiväkirja, joka keskittyy silti muotiin. Kokeilemalla voi vain oppia mikä toimii itsellä.
blogin aloittaminen

2. Löydä oikea paikka blogillesi.

Eri blogipohjia kokeilleena sanoisin WordPressin olevan ehdottomasti suosikkini, siellä on parhaimmat blogin muokkausmahdollisuudet. Netistä löytyy paljon Wordpressiin liittyviä ohjeita ja vinkkejä, niihin kannattaa tutustua, vaikkei WordPress kovin monimutkainen olekaan.

3. Tee ulkoasusta itsesi näköinen.

Vaikka sisältö on tietysti tärkeintä, on ulkoasu se, minkä perusteella ensivaikutelma blogista syntyy. Itse arvostan blogeissa helppolukuisuutta, isoja kuvia ja yksinkertaista ilmettä, jolloin sisältö pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Valmiita WordPress-teemoja löytyy netistä paljon (esim. ThemeForest), niitä voi vielä kustomoida itselle sopiviksi asentamalla eri vimpaimia ja muokkaamalla koodia. Vimpaimiin kannattaa tutustua niillä saa, vaikka mitä kivaa ekstraa keksittyä blogin teemaan.

Oman blogini ulkoasussa tärkeimpiä juttuja itselleni ovat:

  1. Leveät suuret kuvat eikä sivupalkkia ollenkaan
  2. Helposti löydettävät sosiaalisen median ikonit eri kanaviini
  3. Vaaleat värit ja selkeys
  4. Persoonallinen yläbanneri, josta tunnistaa heti kenen blogiin on eksynyt

Moni kuitenkin suosii sivupalkkia ulkoasussa, mutta tämä on aivan makuasia. Tärkeintä on, että kaikki linkit ovat helposti etusivulla löydettävissä.

4. Älä ota paineita ammatimaisuudesta.

Marianna MäkeläTämä on ehkä eniten kritisoitu asia nykyään muotiblogeissa, lukijat haluavat aitoutta ja samaistuttavuutta. Usein haikaillaan niitä menneitä aikoja, kun kuvat eivät olleet niin harkittuja ja käsiteltyjä, tekstit eivät olleet yhtä mietittyjä, tekeminen ei ollut yhtä lähellä muotilehtimäisyyttä. Ymmärrän tämän hyvin, blogeissa kiinnostaa persoona ja henkilöbrändi, enemmän kuin kiiltokuvamaiset kauniit kuvat.

Silti näen hyvänä asiana blogien kehittymisen, on hauskaa haastaa itseä ja kehittyä sekä valokuvaajana, koodaajana, Photoshopin käyttäjänä, että kirjoittajana. Paineiden ottaminen ammattimaisuudesta on kuitenkin turhaa, tärkeintä on löytää tasapaino ja tapa mikä itselle tuntuu oikealta, eikä varsinkaan verrata omaa tekemistä muiden tekemiseen. Eli tärkeimpänä vinkkinä aitous. Vaikka blogissani kuvat ovatkin laadukkaita ja kenties monen silmään ammattimaisia, tulee aika ajoin myös postauksia kännykkäkuvilla kuvitettuina oikeista hetkistä. Pieni vaihtelu sisällössä on mielestäni vain mielenkiintoista.

5. Älä keskity lukijamäärän kasvattamiseen, jos sinulla on jo olemassa olevia lukijoita edes muutama, arvosta heitä.

Tällainen positiivinen ilmapiiri blogissa houkuttaa varmasti uusia lukijoita parhaiten. Jos tavoitteena on heti saada suuret lukijamäärät ja paljon näkyvyyttä, ei blogi-intokaan varmasti kestä kauaa. Kysymys mitä minulle eniten esitetään, on mistä kaikki lukijani oikein tulivat, miten markkinoin blogiani. En tarkoituksellisesti markkinoinut blogiani mitenkään, mutta vasta jälkeenpäin ymmärsin mistä kaikki lähti.

Aikoinaan oli sivusto, jonne sai ladata omia asukuvia (lookbook.nu), ja sieltä tyylistäni kiinnostuneet tyypit löysivät sivulleni. Eli jos on luontevaa lisätä oman blogin linkkiä profiiliin muilla sivuilla, tämä kannattaa tehdä. Muita keinoja markkinoida omaa blogia on muille kommentoiminen blogeissa ja eri somekanavilla, mutta tätä kannattaa harrastaa hillitysti, eikä ärsyttää spämmäilyllä.

Lue myös blogikoulun 2. osa

Mariannan blogikoulun toisessa osassa keskitytään oman tyylin löytämiseen. Löydät kirjoituksen täältä:
https://www.zoner.fi/mariannan-blogikoulu-osa-2-loyda-oma-tyylisi-blogata/

Marianna Mäkelä

Kirjoittaja on 26-vuotias helsinkiläinen ammattibloggaaja, joka suhtautuu intohimoisesti muun muassa muotiin, sisustussuunnitteluun ja matkustamiseen, kuten myös kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen. Mariannan blogiin pääset tutustumaan osoitteessa mariannan.com.

 

, ,

Zoner Oy on osa Zoner Group -konsernia.