Paranna WordPress sivuston hakukonenäkyvyyttä Yoast SEO lisäosalla

WordPress on ylivoimaisesti suosituin julkaisujärjestelmä kotisivujen ylläpitoon, joka näkyy myös sille kehitettyjen lisäosien määrässä ja laadussa.

Tässä kirjoituksessa tutustumme Yoast SEO-lisäosaan, joka helpottaa hakukonenäkyvyyden parantamista WordPress sivuilla.

Yoast SEO – helppo ja ilmainen WordPress -lisäosa

WordPressiin löytyy runsaasti erilaisia SEO lisäosia, joista moni hoitaa homman, mutta erityisesti Yoast on varma ja helppo valinta. Laajassa WordPress-tutkimuksessamme, Yoast SEO oli kolmanneksi suosituin kaikista lisäosista ja löytyi aktiivisena 37,44% kaikista WordPress-asennuksista.

Miksi Yoast SEO on sitten hyvä WordPress lisäosa?

 1. Automaattiset Sitemap.xml tiedostot
  Se luo automaattisesti muun muassa hakukoneroboteille tarkoitetut sitemap.xml tiedostot, jotka kertovat Googlen boteille, mitä alasivuja sivustolta löytyy. Näin sivuston kaikki sivut indeksoidaan varmuudella ja ne löytyvät Googlesta.

  Aina kun luot lisää alasivuja ja artikkeleita, päivittyvät niiden tiedot suoraan myös sitemap.xml tiedostoon ja sitä kautta Googlen tietoon.
 2. Metatietojen asetus sisältösivuille
  Yoastin avulla on helppo määrittää metatiedot, kuten titlet ja kuvaukset, kaikille sivuille ja artikkeleihin. Metatiedoilla on muun muassa suuri merkitys siihen, miltä hakutuloksesi näkyvät Googlen listauksessa ja kuinka aktivoit selaajia klikkaamaan juuri omaa hakutulostasi.
  SEO metatiedot
 3. Analysoi ja auttaa optimoinnissa
  Yoast käy myös läpi jokaisen sivun sisällön yksitellen ja opastaa toimista, jotka parantaisivat kyseisen sivun hakukonenäkyvyyttä. Voit määrittää jokaiselle sivulle tai artikkelille oman avainsanan, jonka optimoinnissa lisäosa pyrkii neuvomaan sisältöanalyysin avulla. Maksullisessa Premium-versiossa voi määrittää myös useampia seurattavia avainsanoja.
  WordPress SEO
 4. Hallinnoi sivujen / arkistojen indeksoinnin tilaa
  Yoastin avulla on erittäin helppo valita, mitä sivuja, tai kokonaisuuksia sivustoilla, halutaan Googlen indeksoivan. Voimme määrittää esimerkiksi yksittäiselle sisältösivulle noindex-määrityksen, jolloin hakukonerobotteja kehotetaan olla tallentamasta sivun tietoja ja näyttämästä sitä hakukonetuloksissa. Voimme myös suoraan määrittää esimerkiksi, että kaikki avainsanojen tai artikkelikategorioiden näkymät kuuluu merkitä kyseisellä noindex -määrityksellä.
 5. Ilmainen lisäosa
  Yoast SEO on myös aidosti ilmainen WordPress-lisäosa. Vaikka se tarjoaakin myös erillistä maksullista versiota, on ilmaisversiossa kaikki perustyökalut, joita sivuston hallinnoija tarvitsee hakukoneoptimoinnin avuksi. Siksi Yoastilla onkin runsaasti käyttäjiä ympäri maailman ja sitä päivitetään myös säännöllisesti.

Lisäosan asentaminen WordPressiin

Yoastin asentaminen onnistuu suoraan WordPress sivuston hallintapaneelista. Toimi asennuksen osalta seuraavasti:

 1. Kirjaudu sisään WordPress hallintapaneeliin pääkäyttäjän tunnuksin ja valitse Lisäosat -> Lisää uusi
 2. Syötä oikeasta ylälaidasta löytyvään etsi lisäosia -kenttään: Yoast SEO ja paina enter -painiketta.
  yoast seo haku
 3. Oikea lisäosa pitäisi löytyä heti ensimmäisenä tuloksista. Paina seuraavaksi Asenna -painiketta
  Yoast SEO
 4. Seuraavaksi lisäosa asennettaan WordPress asennukseesi ja saat onnistumisesta ilmoituksen. Aktivoi lisäosa vielä painamalla: Ota lisäosa käyttöön.
  Yoast SEO asentaminen
 5. Tämän jälkeen lisäosa tarjoaa sinulle vielä opastettua tutustumista sen toimintoihin ja voit alkaa käyttää sitä sivustollasi.

Opas hakukoneoptimointiin

Lue myös sivuiltamme laajempi opas hakukoneoptimoinnista, joka sisältää myös runsaasti vinkkejä ja myös muita huomionarvoisia työkaluja.

Oliko kirjoitus hyödyllinen? Jaa se eteenpäin: