Yoast SEO parantaa WordPress-sivuston näkyvyyttä

Juuso Kataja

WordPress on ylivoimaisesti suosituin julkaisujärjestelmä kotisivujen ylläpitoon ja sille löytyy myös runsaasti lisäosia parantamaan sivuston hakukonenäkyvyyttä.

Tässä kirjoituksessa tutustumme Yoast SEO-lisäosaan, joka on ylivoimaisesti se suosituin WordPress SEO -lisäosa.

Yoast – helppo ja ilmainen WordPress SEO -lisäosa

WordPressiin löytyy runsaasti erilaisia SEO lisäosia, joista moni hoitaa homman, mutta erityisesti Yoast on varma ja helppo valinta. Laajassa WordPress-tutkimuksessamme, Yoast SEO oli kolmanneksi suosituin kaikista lisäosista ja löytyi aktiivisena 37,44% kaikista WordPress-asennuksista.

Katso myös asiantuntijamme valitsemat parhaat WordPress-lisäosat.

Miksi Yoast SEO?

1. Seo sitemap tiedostot

Yoast luo automaattisesti muun muassa hakukoneroboteille tarkoitetut sitemap tiedostot, jotka kertovat Googlen boteille, mitä alasivuja sivustolta löytyy. Näin sivuston kaikki sivut indeksoidaan varmemmin ja ne löytyvät usein nopeammin Googlesta.Aina kun luot lisää alasivuja ja artikkeleita, päivittyvät niiden tiedot suoraan myös seo sitemap tiedostoon ja sitä kautta Googlen tietoon.

2. Metatietojen asetus sisältösivuille

Yoastin avulla on helppo määrittää metatiedot, kuten titlet ja kuvaukset, kaikille sivuille ja artikkeleihin. Metatiedoilla on muun muassa suuri merkitys siihen, miltä hakutuloksesi näkyvät Googlen listauksessa ja kuinka aktivoit selaajia klikkaamaan juuri omaa hakutulostasi.

SEO metatiedot

3. Analysoi ja auttaa optimoinnissa

Yoast käy myös läpi jokaisen sivun sisällön yksitellen ja opastaa toimista, jotka parantaisivat kyseisen sivun hakukonenäkyvyyttä. Voit määrittää jokaiselle sivulle tai artikkelille oman avainsanan, jonka optimoinnissa lisäosa pyrkii neuvomaan sisältöanalyysin avulla. Maksullisessa Premium-versiossa voi määrittää myös useampia seurattavia avainsanoja.

4. Hallinnoi sivujen / arkistojen indeksoinnin tilaa

Yoastin avulla on erittäin helppo valita, mitä sivuja, tai kokonaisuuksia sivustoilla, halutaan Googlen indeksoivan. Voimme määrittää esimerkiksi yksittäiselle sisältösivulle noindex-määrityksen, jolloin hakukonerobotteja kehotetaan olla tallentamasta sivun tietoja ja näyttämästä sitä hakukonetuloksissa. Voimme myös suoraan määrittää esimerkiksi, että kaikki avainsanojen tai artikkelikategorioiden näkymät kuuluu merkitä kyseisellä noindex -määrityksellä.

5. Mahdollistaa sivun Facebook- ja Twitter -näkymien muokkauksen

Voit muokata myös haluttujen sivujen näkymiä sosiaalisen median linkityksissä Open Graph -tietojen avulla.

WordPress SEO

6. Ilmainen lisäosa

Yoast SEO on myös aidosti ilmainen WordPress-lisäosa. Vaikka se tarjoaakin myös erillistä maksullista versiota, on ilmaisversiossa kaikki perustyökalut, joita sivuston hallinnoija tarvitsee hakukoneoptimoinnin avuksi. Siksi Yoastilla onkin runsaasti käyttäjiä ympäri maailman ja sitä päivitetään myös säännöllisesti.

Näin asennat WordPress SEO -lisäosan

WordPress SEO -lisäosan käyttöönotto on helppoa ja Yoastin asentaminen onnistuu suoraan WordPress sivuston hallintapaneelista. Toimi asennuksen osalta seuraavasti:

1. Kirjaudu sisään WordPress hallintapaneeliin pääkäyttäjän tunnuksin ja valitse Lisäosat -> Lisää uusi

2. Syötä oikeasta ylälaidasta löytyvään etsi lisäosia -kenttään: Yoast SEO ja paina enter -painiketta.

yoast seo haku

3. Oikea lisäosa pitäisi löytyä heti ensimmäisenä tuloksista. Paina seuraavaksi Asenna -painiketta

4. Seuraavaksi lisäosa asennettaan WordPress asennukseesi ja saat onnistumisesta ilmoituksen. Aktivoi lisäosa vielä painamalla: Ota lisäosa käyttöön.

Yoast SEO asentaminen

5. Tämän jälkeen lisäosa tarjoaa sinulle vielä opastettua tutustumista sen toimintoihin ja voit alkaa käyttää sitä sivustollasi.

Yoast SEO Premium

Yoastin perustoiminnallisuudet ovat täysin ilmaisia, mutta tarjolla on myös erillinen, maksullinen Premium -versio. Jo ilmaisversio on sen verran hyödyllinen ja kattava paketti, jolloin on aiheellista myös kysyä, mitä Yoast SEO Premium antaa lisää, eli miksi siitä kannattaisi maksaa?

Maksullinen Premium -versio antaa pääsyn ainakin seuraaviin hyödyllisiin toimintoihin:

  • Uudelleenohjausten hallinta
    Kun sivustolta poistetaan sisältöjä tai yksittäisten sivujen tai artikkeleiden osoitetta muutetaan, tulee vanhalle osoitteelle luoda aina myös uudelleenohjaus uuteen osoitteeseen. Yoast Premimum mahdollistaa helpot uudelleenohjaukset, joskin nämä on mahdollista hallita myös erillisen lisäosan tai webhotellin hallintapaneelin kautta.
  • Lisää analysoitavia avainsanoja
    Maksullinen versio antaa mahdollisuuden lisätä useita eri avainsanoja analysointia varten. Ilmaisversio mahdollistaa vain yhden avainsanan analysoinnin kerrallaan.
  • Sisäisen linkityksen ehdotukset
    Sisäisen linkityksen merkitys hakukoneoptimoinnissa on suuri. Oman sivuston rakenne ja sisältöjen tulee tukea tärkeimpiä sisältösivuja sisäisin linkityksin. Premimum -versiossa ohjelma näyttää ja ehdottaa samankaltaisia aiheita, joista linkityksiä kannattaa tehdä.

Opas hakukoneoptimointiin

Lue myös sivuiltamme laajempi opas hakukoneoptimoinnista, joka sisältää myös runsaasti vinkkejä ja myös muita huomionarvoisia työkaluja.