WordPressin suosio ja käyttö Zonerin webhotellissa

Kaisa Huttunen

Uudistimme alunperin vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen ja kartoitimme Zonerin webhotelliasiakkaiden WordPressin käyttöä vuonna 2022.

Kirjoituksessa käydään läpi esimerkiksi, mitkä ovat suosituimmat ulkoasuteemat ja lisäosat asiakkaidemme keskuudessa. Lisäksi katsotaan WordPress-asennusten kokoa, päivitysten ajan tasaisuutta ja SSL-salauksen käyttöä.

Perusta omat WordPress-sivut

Kuinka moni käyttää WordPress-julkaisujärjestelmää?

WordPress on maailmanlaajuisestikin todella suosittu, joten ei liene kovin yllättävää, että myös monet Zonerin webhotellin käyttäjistä ovat asentaneet WordPressin. Kaikkiaan WordPress-asennuksia löytyi tutkimushetkellä 85,45 % webhotelliasiakkaitamme. Kiinnostavaa on, että tämä on noussut neljän vuoden takaisesta 24,01 %, vuonna 2018 vastaava luki oli 60,54 %.  

Zonerin kautta saatavaa Kotisivukonetta käytti 8,84 % asiakkaista. Kotisivukoneen suosiota selittänee sen helppokäyttöisyys ja valmiit pohjat.

WordPress suosio Zonerin webhotellissa on 85 %

WordPressin osuuden kasvaessa muiden sisällönhallintajärjestelmien suosi on entisestään pienentynyt. Kaksi seuraavaksi suosituinta varsinaista sisällönhallintajärjestelmää ovat edelleen samat kuin neljä vuotta sitten: Joomla 2,44 % (aiemmin 4,20 %) ja Drupal 1,58 % (aiemmin 3,78 %).

Tutkimuksessa tarkasteltiin ainoastaan webhotelliasiakkaidemme asennuksia, koska esimerkiksi WP.one on nimenomaan WordPress-sivustoille tarkoitettu ylläpitopalvelu, joten sen ottaminen mukaan tarkasteluun vääristäisi tuloksia. Myöskään Zonerin virtuaalipalvelin asiakkaita ei ole tutkimuksessa huomioitu.

WordPress-asennusten koko

Tarkastelimme WordPress-asennusten kokoa sekä levytilan että tietokannan käyttämän levytilan osalta. Keskimäärin WordPress-asennukset vievät 692 Mt levytilaa ja 27 Mt levytilaa tietokannan osalta. Määrä on hieman kasvanut vuodesta 2018, jolloin vastaavat luvut olivat 485 Mt levytilaa ja 18 Mt levytilaa tietokannan osalta. 

Itse WordPress on kevyt ohjelmisto ja pelkkä ohjelmisto ilman mitään lisäosia, teemoja tai muita lisäyksiä vie levytilaa vain 61,8 Mt ja 0,7 Mt levytilaa tietokannan osalta. Levytilaa tarvitaan esimerkiksi erilaisia lisäosia ja sivulle ladattavia mediatiedostoja varten.

Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin vain WordPressin aiheuttamaa levytilan käyttöä, eli esimerkiksi sähköpostin käyttämää levytilaa ei ole huomioitu.

Ovatko WordPress-päivitykset ajan tasalla?

WordPressin, ulkoasuteeman ja lisäosien ajan tasalla pitäminen on todella tärkeää, sillä päivitykset paikkaavat usein erilaisia tunnettuja tietoturva-aukkoja ja vaikuttavat tätä kautta suoraan sivustojen turvallisuuteen. WordPress-päivitysten laiminlyöminen onkin aina tietoturvariski.

Saadaksemme käsitysten päivitysten ajantasaisuudesta, tarkastelimme, kuinka moni asiakkaistamme oli päivittänyt WordPressin uusimpaan 5.9.3-versioon. Uusin versio oli käytössä 46,17 % webhotelliasiakkaistamme. Osuus on laskenut edellisestä tutkimuksesta, jolloin vastaava luku oli 65,75 %.

WordPress päivitykset ovat ajantasalla 46%

Tätä laskua voi toki selittää esimerkiksi se, että edellisen version julkaisusta on voinut kulua tutkimushetkillä erilainen aika. Toisaalta emme myöskään tämän tutkimuksen perusteella tiedä, minkä verran WordPress-asennuksista on aktiivisessa käytössä. Päivitykset kannattaa kuitenkin aina pitää ajan tasalla, olipa WordPress aktiivisessa käytössä tai ei.

SSL-salauksen käyttö

SSL-salaus suojaa liikenteen sivuston ja kävijän välillä. Se auttaa estämään, ettei arkaluontoiset tiedot päädy vääriin käsiin. Lisäksi useimmat selaimet varoittavat nykyisin käyttäjiään sivustoista, joilla ei ole SSL-salausta käytössä. SSL-salauksen käytön erottaa helposti siitä näkyykö osoiterivillä lukon kuva ja alkuosa https vai ei.

Tutkimuksen mukaan WordPress-sivustoista jopa 73,96 % käytti SSL-salausta. Salauksen käytössä on tapahtunut todella positiivinen nousu, sillä edellisessä kerralla vastaava luku oli vain 36,53 %.

SSL salaus on käytössä 74%

Jos oma sivustosi ei vielä käytä SSL-salausta, suosittelemme ottamaan sen käyttöön heti. Tätä varten tarvitaan palvelimen HTTPS-tuki ja esimerkiksi ilmainen Let’s Encrypt -sertifikaatti, molemmat sisältyvät kaikkiin webhotellipaketteihimme. Vaihtoehtona ovat tietenkin myös maksulliset SSL-sertifikaatit.

WordPress Multisite-ominaisuuden käyttö

Multisite on WordPressin ominaisuus, joka mahdollistaa useamman sivuston käytön yhden asennuksen kautta. Selvitimme tutkimuksessamme myös Multisite-ominaisuuden suosiota ja niitä oli vain 1 % kaikista WordPress-asennuksista. Vuoden 2018 tutkimuksessa vastaava luku oli 2,43 %.

Multisite käytössä 1%

Suosituimmat WordPress-teemat

WordPress-sivustojen rakentamiseen käytetään tavallisesti jotain valmista WordPress-teemaa. Listasimme tutkimuksemme kymmenen suosituinta teemaa. Listauksessa on huomioitu vain aktiiviset teemat, sillä usein vanha teema saattaa jäädä asennetuksi, vaikka sitä ei enää käytettäisi.

Top 10 WordPress-teemat

Astra8,00 %
Divi6,44 %
GeneratePress5,00 %
Hello Elementor4,75 %
Twentytwentyone3,75 %
OceanWP2,93 %
Twentytwenty2,62 %
Avada2,28 %
Neve1,92 %
Twentytwentytwo1,55 %

Vuoden 2018 listaukseen verrattuna löytyy jonkin verran samoja teemoja: Divi, GeneratePress, OceanWP ja Avada. Listalla olevien Twentytwenty-, Twentytwentyone- ja Twentytwentytwo-teemojen suosiota puolestaan selittää se, että ne ovat WordPress-asennuksen mukana tulevia oletusteemoja.

Katso myös, mitkä ammattilaisten mielestä parhaat WordPress-teemat.

Ilmainen vai maksullinen versio?

Suosituimpien teemojen listasta voidaan huomata, että teemojen suhteen voidaan tehdä todella monenlaisia ratkaisuja. Listalla täysin ilmaisia teemoja ovat oletusteemat  Twentytwenty-, Twentytwentyone- ja Twentytwentytwo sekä Hello Elementor, joka on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä Elementor-sivurakentajan kanssa.

Suurimmasta osasta listan teemoja on saatavilla sekä ilmainen perusversio että maksullinen premiumversio. Ilmaisella versiolla on mahdollista päästä alkuun, maksullisella versiolla saa enemmän ominaisuuksia ja esimerkiksi tukea teeman käyttöön. Tällaisia teemoja ovat: Asta, GeneratePress, OceanWP ja Neve.

Pelkästään maksullisia paketteja tarjoavia teemoja ovat Divi ja Avada, joka on tunnettu erityisesti WooCommerce-verkkokauppojen teemana.

Lapsiteemojen käyttö

Tarkastelimme myös niin kutsuttujen lapsiteemojen käyttöä. Lapsiteemoja käytetään yleisesti ulkoasuteeman muokkaamisen apuna. Käytännössä se mahdollistaa erilaisten muokkausten tekemisen ilman, että teeman tulevat päivitykset rikkoisivat tehtyjä muutoksia.

Suosituimpien ulkoasuteemojen Top 10 -luvuissa on huomioitu sekä perusteeman että lapsiteeman käyttäjät. Lapsiteema oli kaikkiaan käytössä 17,09 % WordPress-asennuksista. Top 10 -teemojen käyttäjillä lapsiteema oli aktiivisesti käytössä 15, 98 %, vastaava luku 2018 vuonna oli 25,32 %.

Suosituimmat WordPress-lisäosat

WordPress on laajennettavissa ja tarvittavia toimintoja voidaan yleensä helposti lisätä erilaisten lisäosien avulla. Harva käyttäjä tulee toimeen pelkästään itse WordPress-asennuksella, vaan suurimmalta osalta löytyykin ainakin jokin lisäosa asennettuna.

Selvitimme tutkimuksen yhteydessä, mitkä ovat 20 suosituinta lisäosaa. Laskimme mukaan vain aktiiviset lisäosat.

Top 20 suosituimmat WordPress-lisäosat

Limit Login Attempts (Reloaded)63,27 %
Easy WP SMTP60,73 %
Yoast SEO42,64 %
Elementor29,33 %
Really Simple SSL28,52 %
Contact Form 728,30 %
Classic Editor18,57 %
All-in-One WP Migration18,03 %
Akismet14,98 %
Elementor Pro14,23 %
WooCommerce12,19 %
WPForms Lite11,03 %
UpdraftPlus10,51 %
Wordfence9,97 %
Jetpack9,85 %
Loco Translate7,95 %
Yoast Duplicate Post7,63 %
Slider Revolution7,63 %
Maintenance7,49 %
Duplicate Page7,36 %

Katso myös meidän parhaat WordPress-lisäosat listauksemme.

Miksi tietyt lisäosat ovat niin suosittuja?

Easy WP SMTP -lisäosaa tarvitaan sähköpostien lähettämiseen sivustolta, koska olemme estäneet tietoturvasyistä phpmail-funktion käytön. Tällaisia sähköposteja voisivat olla esimerkiksi ilmoitukset lomakkeista tai verkkokaupan tilauksista. Suosittelemme myös kyseistä lisäosaa tukiohjeissamme.  

Limit Login Attemps nykyisin Limit Login Attemps Reloaded -lisäosan suosiota selittää se, että webhotelliemme Installatron-asennusohjelma tarjoaa kyseisen lisäosan asennusta oletuksena. Tämän takia iso osa webhotellikäyttäjistämme kyseisen lisäosan on myös asentanut.

Really Simple SSL -lisäosaa suositellaan tukiohjeissamme SSL-salauksen käyttöönottoa varten.

Akismet-lisäosa tulee jokaisen WordPress-asennuksen mukana automaattisesti ja on tarkoitettu erilaisten roskakommenttien estämiseen.

Erilaisten sivurakentajien suosio

Kiinnostava huomio aiempaan tutkimukseemme verrattuna on se, että esimerkiksi sivurakentaja Elementor pitää top 20 -listalla kahta paikkaa, toista ilmaisella ja toista maksullisella versiollaan. Näiden yhteen lasketun osuuden ollessa huikeat 43,56 %, eli lähes puolet WordPress-sivustoista käyttivät jompaakumpaa versiota. 

Edellisessä tutkimuksessa vuonna 2018 top 20 -listalta löytyi kaksi eri sivurakentajaa WPBakery Page Builder 11,36 % ja Page Builder by SiteOrigin 9,01 %. Yhteensä niitä käytti 20,37 % vuonna 2018. Nykyisin pelkästään Elementorin ilmaversiolla on jo enemmän käyttäjiä, erilaisten sivurakentajien käyttö onkin selvästi yleistynyt.

Kiinnostavaa oli huomata myös muutamia lisäosia, jotka estivät WordPressin oman sivurakentaja Gutenbergin käytön. Classic Editor -lisäosa oli asennettuna 18,57 % ja Disable Gutenber 0,88 %.

WooCommerce-verkkokauppalisäosan suosio

Lopuksi tarkastelimme vielä, kuinka moni oli asentanut WordPress-sivustolleen WooCommerce-lisäosan. WooCommerce on selvästi suosituin verkkokauppalisäosa WordPress-julkaisujärjestelmälle. Tämän takia WooCommerce-asennusten määrä antaa myös melko hyvän kokonaiskuvan webhotellissa WordPress-alustalla pyörivistä verkkokaupoista.

Kaikkiaan 12,19 % oli asentanut WordPress-sivustolleen WooCommerce-lisäosan. Vuonna 2018 vastaava luku oli 9,32 % eli kasvua on tapahtunut jonkin verran.

WooCommercen suosio webhotellissa

Perusta oma WordPress-kotisivut

Perusta oma WordPress-sivut helposti WP.one WordPress-hosting -palvelulla. Se sisältää WordPress-optimoidun palvelintilan, verkkotunnuksen, sähköpostit, automaattiset päivitykset toimivuustestauksella ja paljon muuta.

  • WP.one Starter
    WP.one Starter
    Hyvä aloituspaketti yrittäjän kotisivuja varten.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 10 Gt levytilaa
    ✓ 1 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    24 € / kk + alv.
  • WP.one Business
    WP.one Business
    Tehokas peruspaketti verkkokauppiaalle.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 20 Gt levytilaa
    ✓ 2 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    49 € / kk + alv.