Mikä on WordPress?

Kaisa Huttunen

WordPress on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä (engl. content management system, CMS). Sen avulla voidaan rakentaa esimerkiksi kotisivut, blogi tai verkkokauppa.

Tässä kirjoituksessa käsitellään WordPressiä, sen suosiota ja käydään läpi myös WordPress historia.

WordPress – Maailman suosituin sisällön­hallinta­järjestelmä

Kyseessä on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä ja jopa lähes puolet (42,4 %) verkosta pyörii nimenomaan WordPressin voimin. Jos tarkastellaan pelkästään erilaisia sisällönhallintajärjestelmiä käyttäviä sivustoja, on osuus vielä suurempi 65,2 %. (Lähde: W3Techs)

Oman tutkimustemme mukaan jopa 60,54 % webhotelliasiakkaistamme käytti WordPressiä vuonna 2018. Tämän jälkeen WordrPressin suosio on vain kasvanut, joten tämän hetkinen luku on todennäköisesti vielä suurempi.

WordPress logo

Kaksi eri versiota: WordPress org ja com

On hyvä tiedostaa, että WordPressistä on olemassa niin sanotusti kaksi versiota, jotka ihmiset helposti sekoittavat keskenään. WordPress.com on hostingratkaisun valmiiksi sisältävä versio ilmaisesta WordPress.org-versiosta.

WordPress.org onkin varsinaisesti se niin kutsuttu alkuperäinen ja avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä. Tässä kirjoituksessa käsitelläänkin nimenomaan WordPress.org-versiota. Voit lukea tarkemmin WordPress.org ja WordPress.com -versioiden erosta erillisestä kirjoituksesta.

Miten WordPress on muuttunut ajan saatossa?

Julkaisujärjestelmän ensimmäinen versio julkaistiin toukokuussa 2003 ja sen pääkehittäjät olivat Mike Little ja Matt Mullenweg. WordPressin edeltäjänä pidetään b2/cafelogia. WordPress on edeltäjänsä tapaan ohjelmoitu PHP:llä ja se käyttää tietokantaa tietojen tallentamiseen.

WordPressiin on julkaistu säännöllisesti uusia versioita, jotka ovat tuoneet mukanaan monia uusia ominaisuuksia. Lisäosat esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2004 julkaistussa versiossa 1.2. Teemat ja staattiset sivut puolestaan vuonna 2005 versiossa 1.5.

Useamman sivun ylläpitäminen yhden WP-asennuksen avulla (niin kutsuttu multisite) on ollut mahdollista versiosta 3.0 eli vuodesta 2010 lähtien. Viimeisin ydinversio 5.0 toi mukanaan blokkimaisen Gutenberg-tekstieditorin ja se julkaistiin vuoden 2018 joulukuussa.

Miksi WordPress on niin suosittu?

WordPressin suosiota selittävät monet eri tekijät, erityisesti alustan ilmaisuus ja avoin lähdekoodi ovat keskeisessä asemassa. Yksi suosiota selittävistä tekijöistä on myös varmasti WordPressin muuntautumiskyky, sillä se mahdollistaa vaikkapa verkkokaupan perustamisen suoraan kotisivujen yhteyteen.

WordPressillä on laaja maailmanlaajuinen käyttäjäyhteisö, jolta on mahdollista saada tukea myös suomeksi. Lisäksi monet alan ammattilaiset vannovat nimenomaan WordPressin nimeen, eli usein ammattilaiset suosittelevat kotisivujen alustaksi nimenomaan WordPressiä.

Ilmainen alusta

WordPress on täysin ilmainen ohjelmisto, jonka kuka tahansa voi ladata WordPress.org-sivustolta. Monet WordPressin ulkoasuteemoista ja lisäosistakin ovat ilmaisia, mutta myös maksullisia teemoja ja lisäosia löytyy.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että kokonaan sivustosta ei saa yleensä toteutettua täysin ilmaiseksi. Kotisivuja varten tarvitaan muun muassa verkko-osoite eli domain ja kotisivutila, jonne itse verkkosivut ja sen tarvitsemat tiedostot sijoitetaan. Edullisimmillaan nämä voi kuitenkin saada jo alle kymmenellä eurolla kuukaudessa.

WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto.

Avoin lähdekoodi

WordPress on avoimen lähdekoodin (engl. open source) ohjelmisto. Avoimen lähdekoodin ansiosta kaikki voivat halutessaan tarkistaa, mitä WordPressin koodi sisältää. Avoimen lähdekoodin ansiosta WordPressiä voi myös muokata kooditasolla, jos osaamista on riittävästi. Erityisesti isommille yrityksille voi olla tärkeää tehdä myös kooditason muutoksia WordPressiin.

Avoin lähdekoodi on mahdollistanut lukemattomien teemojen ja lisäosien syntymisen kehittäjien toimesta. Jos lähdekoodi olisi suljettu, tilanne voisi olla lisäosien ja teemojen suhteen toisenlainen esimerkiksi, että vain alkuperäinen yhtiö tai muutamat sen valtuuttamat yhtiöt rakentaisivat lisäosia ja teemoja.

Muuntautumiskyinen

WordPress on laajasti muokattava ja skaalautuu monenlaiseen käyttöön. Sen avulla voi luoda todella monenlaisia sivustoja: se toimii sellaisenaan esimerkiksi blogin tai yrityksen kotisivujen alustana ja WooCommerce-lisäosan avulla siitä saa tehtyä myös verkkokaupan. Verkkokaupan voi lisätä myös valmiiden WordPress-pohjaisten kotisivujen yhteyteen myöhemmin.

Laaja yhteisö

WordPressin suosion ansiosta, sillä on todella laaja käyttäjäyhteisö. Yhteisöltä saa apua ongelmatilanteissa, mutta myös vinkkejä ja opastusta julkaisujärjestelmän käyttöön. Jos WordPressin kanssa kohtaa jonkin ongelman, on se todennäköisesti jo kohdattu jossain muualla, jolloin siihen on ratkaisu olemassa. Lisäksi monet yhteisön jäsenet ovat  laatineet erilaisia ohjeita ja koulutuksia WordPress-sivujen rakentamiseen, niin ilmaiseksi kuin maksuakin vastaan.

Laajan yhteisön ansiosta erilaiset tietoturvauhat tai -haavoittuvuudet huomataan tehokkaasti ja niiden korjaamiseksi julkaistaan päivitykset yleensä nopeasti. Yhteisön ansiosta WordPressiä myös kehitetään jatkuvasti, mikä tarkoittaa entistä nopeammin ja paremmin toimivaa sisällönhallintajärjestelmää sekä uusia toiminnallisuuksia sivustolle.

WordPress yhteisö on laaja.

Myös ammattilaisten suosiossa

WordPress on helppokäyttöinen alusta ja monet verkkosivuja rakentavat ammattilaiset suosivatkin sitä kotisivujen alustana. Tarpeen mukaan kotisivujen rakentaminen voidaan ulkoistaa joko kokonaan tai osittain jollekin ammattilaiselle, jos oma osaaminen tai aika ei riitä.

WordPress Suomessa

WordPress on todella laajasti käytetty myös Suomessa. Suomen WordPress-yhteisön löytää esimerkiksi Facebookista WPWOOFI-ryhmästä tai Slackistä. Yhteisön aktiivisuudesta kertoo paljon myös se, että WordPressin versiot on yleensä saatu julkaistua täysin suomennettuna samaan aikaan kuin englanninkielinen versio julkaistaan.

Suomessakin järjestetään tapahtumia alan ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille, näitä kutsutaan WordPress MeetUpeiksi tai WordCampeiksi. WordPress Meetup -tapahtumia on pidetty ainakin Helsingissä, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Toki viime aikoina tapahtumat ovat olleet lähinnä virtuaalisia vallitsevasta tilanteesta johtuen.