Ulkomaanmyynti ja arvonlisäveron laskeminen verkkokaupassa

Juuso Kataja

Verkkokauppa on globaali markkina, jonka kasvu on vasta pääsemässä vauhtiin. Tämä tarjoaa myös suomalaisille verkkokauppiaille mahdollisuuden laajentaa toimintaansa rajojen ulkopuolelle.

Verkkokaupankäyntiin liittyy kuitenkin monia säännöksiä, joista kauppiaan täytyy olla tietoinen. Tässä kirjoituksessa käsitellään arvonlisäveron käsittelyä ja veloitusta yhdessä Easy Accounts yrittäjä ja kirjanpitäjä Jere Lopperin kanssa.

Arvonlisäverot EU:n sisällä

Terve Jere, saat varmasti työsi puolesta vastailla paljon kysymyksiin kirjanpitoon ja verotukseen liittyen. Onko jotain sellaisia kysymyksiä, jotka toistuvat verkkokauppiaiden osalta ulkomaille kohdistuvissa myynneissä?

”Kyllä, erityisesti aloittavilla verkkokauppiailla on runsaasti kysymyksiä arvonlisäverotusta koskevissa asioissa. Toisinaan myös monille pitkään verkkokauppaa pitäneille voi tulla yllätyksenä, että EU:n sisällä tapahtuvassa kaupankäynnissä arvonlisäveroa maksetaan lähtökohtaisesti tilaajan kotimaahan, kyseisen maan veroasteen mukaisesti.”

Tavaramyynti kuluttajille

Verkkokauppiaan täytyy siis rekisteröityä ja tilittää arvonlisäveron osuus tilaajan maahan? ”Suora lainaus Euroopan komission ohjeesta:

Jos yritys myy ja lähettää tavaroita toisessa EU-maassa asuville kuluttajille, sen on rekisteröidyttävä kyseisessä maassa ja laskutettava tavaroista arvonlisävero maan alv-kannan mukaisesti, paitsi jos sen vuosimyynnin kokonaisarvo kyseiseen EU-maahan on maan asettamaa raja-arvoa alhaisempi (35000 tai 100000 euroa).

Pienemmissä verkkokaupoissa tämä raja ei siis välttämättä koskaan tule vastaan, mutta mikäli kauppaa on paljon esimerkiksi Ruotsiin, voi maakohtainen raja 320 000 kruunua, eli n. 35 000€ tulla helposti vastaan. Tällöin kauppias on velvollinen rekisteröitymään Ruotsin arvonlisäverorekisteriin ja tilittämään maksut tämän mukaisesti. Tässä tapauksessa myös ruotsalaisilta asiakkailta perittävä yleisen arvonlisäveron osuus tulee verkkokaupassa olla Ruotsin arvonlisäveron mukainen 25% kotimaisen 24% sijasta.

Verkkokauppiaan kannattaakin seurata ja arvioida tarkasti myyntinsä rajoja maakohtaisesti. Yrityksen täytyy rekisteröityä kyseisessä maassa arvonlisäverovelvolliseksi viimeistään siitä toimituksesta alkaen, josta alaraja ylittyy. Yritys voi rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi myös etukäteen, jolloin arvonlisäverot maksetaan kyseiseen maahan riippumatta vuosittaisista summista. Useimmissa verkkokauppa-alustoissa voi helposti määrittää eri arvonlisäverokannat tilaajan osoitteen, eli maan mukaisesti, jolloin tilauksen summat ja veroineen menevät oikein.”

Ulkomaanmyynti on hyvä mahdollisuuksien mukaan huomioida jo silloin, kun verkkokaupan perustaminen on ajankohtaista.

Maakohtaiset rajat EU-maittain:

JäsenvaltioRahayksikköRaja-arvo
AlankomaatEUR100 000
BelgiaEUR35 000
BulgariaBGN70 000
EspanjaEUR35 000
IrlantiEUR35 000
Iso-BritanniaGBP70 000
ItaliaEUR35 000
ItävaltaEUR35 000
KreikkaEUR35 000
KyprosEUR35 000
LatviaLVL24 000
LiettuaLTL125 000
LuxemburgEUR100 000
MaltaEUR35 000
PortugaliEUR35 000
PuolaPLN160 000
RanskaEUR100 000
RomaniaRON118 000
RuotsiSEK320 000
SaksaEUR100 000
SlovakiaEUR35 000
SloveniaEUR35 000
SuomiEUR35 000
TanskaDKK280 000
TšekkiCZK1 140 000
UnkariHUF8 800 000
ViroEUR35 151

Poikkeuksena EU:n sisällä ovat erityisalueet, joissa sääntöä ei sovelleta:

  • Ahvenanmaa
  • Ranskan merentakaiset departementit
  • Büsingenin alue
  • Helgolandin saari
  • Athosvuori
  • Campione d’Italia
  • Luganonjärven Italialle kuuluvat vesialueet
  • Livigno
  • Kanariansaaret
  • Ceuta
  • Melilla
  • Kanaalisaaret
  • Gibraltar

Palveluiden myynti kuluttajille

Kuinka toimitaan, jos kuluttajille myydään tavaroiden sijasta palveluita? ”Palveluiden laskutus menee yrityksen oman maan alv-kannan mukaisesti. Televiestintä-, lähetys- ja sähköiset palvelut verotetaan kuitenkin aina ostajan sijoittumismaassa. Käytännössä laskutus tapahtuu siis kohdemaan alv-kannan mukaisesti.”

Tavaramyynti yrityksille

Onko yritysten välisessä kaupassa erityistä huomioitavaa?

”Yritys voi myydä ilman arvonlisäveroa tuotteita toiselle yritykselle EU:n sisällä, kunhan sillä on voimassa oleva VAT-numero. Mikäli VAT-numero ei ole voimassa, noudatetaan samoja periaatteita, kuin tavaramyynnissä kuluttajille.”

Kuinka VAT-numero tarkistetaan?

”Monissa verkkokaupoissa on onneksi mahdollista hyödyntää automaattista VAT-tarkistusta, jolloin kauppa tarkistaa syötetyn numeron pohjalta, onko kyseiselle asiakkaalle lupa myydä verovapaasti. Näin kauppa osaa myös käsitellä veron osuuden oikein tilausvaiheessa. Muussa tapauksessa yritysten väliset kaupat kannattaa hoitaa esimerkiksi proforman avulla ja ennen kauppoja tarkistaa kauppakumppanin VAT-tunniste käsin vaikkapa Euroopan komission sivuilta: https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=fi

Palveluiden myynti yrityksille

Kuinka arvonlisäverotus menee myydessä palveluita yritykselle?

”Palveluiden osalta arvonlisäverotus menee samalla tavalla kuin tavarakaupassa. Arvonlisäveroa ei yleensä laskuteta. Myynnissä sovelletaan käännettyä arvonlisäveromenettelyä, jossa yritysasiakkaat maksavat palveluista sijoittumismaansa alv-kannan mukaista arvonlisäveroa.”

Arvonlisäveroton myynti EU:n ulkopuolelle

Onko EU:n ulkopuolisessa kaupassa joitain erityisiä piirteitä, jotka tulisi ottaa huomioon?

”Lähtökohtaisesti EU:n ulkopuolisiin maihin tilatuista tuotteista ja palveluista ei veloiteta arvonlisäveroa. Poikkeuksena palvelut, joita kuitenkin käytetään toisessa EU-maassa. Verkkokauppias saa vähentää omassa verotuksessaan arvonlisäveron, jonka se on itse maksanut palveluiden tarjoamiseen liittyvistä kustannuksista.

Verkkokauppiaan kannattaa kuitenkin varoa käyttämästä markkinoinnisaan termejä verovapaa tai tax free, koska tilaaja joutuu kuitenkin mahdollisesti itse maksamaan tilatusta tuotteesta arvonlisäveroa, oman kotimaansa säädösten mukaisesti. Tietyissä tapauksissa kauppiaalla on toki myös mahdollisuus kantaa ja maksaa nämä verot tilaajan puolesta, jolloin tilaajan ei tarvitse itse tehdä erillisiä selvityksiä arvonlisäveron osuudesta.”

EU:n alv-sääntöjä sovelletaan kuitenkin myös EU:n ulkopuolella seuraavilla alueilla:

  • Monaco
  • Mansaari
  • Yhdistyneen kuningaskunnan tukikohdat Kyproksella

Kiitos Jere!