WordPress-kotisivut

Kaisa Huttunen

WordPress on mainio valinta kotisivujen alustaksi niin isolle kuin pienellekin yritykselle. Kokosimme tähän kattavaan kirjoitukseemme kaiken, mitä WordPress-kotisivuja harkitsevan kannattaa tietää.

Tässä blogissa vastataan ainakin seuraaviin kysymyksiin yhdessä WordPress-ammattilaisten kanssa:

  • Miksi kotisivut kannattaa tehdä juuri WordPress-julkaisujärjestelmällä?
  • Onko WordPress.com ja WordPress.org sama asia?
  • Miten WordPress-kotisivujen tekeminen etenee?
  • Voiko WordPress-kotisivut tehdä itse vai kannattaako ne tilata ammattilaiselta?
  • Mikä on WordPress-kotisivujen hinta?
Perusta WordPress-kotisivut

Jarmo Tanninen

Jarmo Tanninen on innoissaan yrittämisestä ja liiketoiminnan kehittämisestä, puuhastellut WordPressin kanssa vuodesta 2014 lähes päivittäin. Toteuttaa WordPress-sivustoja yritysten liiketoiminnan tueksi toiminimellä Webbituote.

Laura Jalonen

Laura Jalonen on markkinoinnin multitalentti, jolta onnistuu niin WordPress- ja Woocommerce –toteutukset kuin graafinen suunnittelukin. Lisäksi Laura pitää WordPress- ja digimarkkinointikoulutuksia oman yrityksensä Design Funnypurple kautta. Hyvä asiakaspalvelu ja kotisivujen ongelmanratkaisu ovat Lauran erityisosaamista.

Miia Ylinen

Miia Ylinen auttaa yrityksiä löytymään ja erottumaan netissä. Lähimpänä sydäntä ovat pienet yritykset – se, miten pienet yritykset voisivat saada enemmän näkyvyyttä, myyntiä ja asiakkaita netin kautta. Miia on tehnyt nettisivuja, verkkokauppoja ja hakukoneoptimointia yrittäjänä nimellä WebDesing Miia Ylinen vuodesta 2004.

Miksi kotisivut kannattaa tehdä juuri WordPress-julkaisujärjestelmällä?

WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja esimerkiksi Zonerin oman tutkimuksen mukaan webhotelliasiakkaista 85,45 % on asentanut vähintään yhden WordPress-asennuksen webhotelliinsa.

Miia: ”WordPress on julkaisujärjestelmä, joka sopii moniin tarpeisiin – pieniin ja isoihin. WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, joten tietoa, ohjeita, apua ja tekijöitä WordPress-sivujen rakentamiseen, päivittämiseen ja kehittämiseen on helposti saatavilla.”

Ilmainen ja avoin lähdekoodi

WordPress on avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä ja vieläpä täysin ilmainen, toki itse sivustoa varten tarvitaan tyypillisesti myös maksullinen kotisivutila ja verkkotunnus.

Jarmo: ”WordPress on ilmainen ja sivustoa voi kehittää lähes rajoituksitta. Sivut ovat sinun omaisuuttasi, ilman sitoumuksia palveluntarjoajiin.”

Koska kyseessä on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, suurin osa webhotellipalveluntarjoajista mahdollistaa WordPress-julkaisujärjestelmällä rakennetun sivuston pyörittämisen heidän webhotellissaan. Et siis ole riippuvainen yhdestä palveluntarjoajasta, vaan voit tarvittaessa siirtää WordPress-sivustosi toiselle palveluntarjoajalle.

Monipuolinen

WordPress on todella monipuolinen ja mahdollistaa monenlaisten kotisivujen sekä verkkokauppojen luomisen ilman osaamista koodaamisesta.

Laura: ”WordPress pitää itsessään sisällä blogitoiminnon ja siihen on helposti liitettävissä verkkokauppatoiminto, joten näille ei ole tarvetta löytää eri ratkaisuja.”

Miia: ”WordPress on erittäin monipuolinen: kotisivuista voi tehdä ihan minkälaiset tahansa. Vain mielikuvitus on rajana – ja tietysti oma osaaminen, jos tekee itse.”

Paljon valmiita lisäosia ja teemoja

Jarmo: ”Paljon valmiita lisäosia ja teemoja, joiden avulla yksinkertaiset sivut saadaan pystyyn nopeasti ja kustannustehokkaasti. Helposti laajennettavissa valmiilla lisäosilla esimerkiksi verkkokaupaksi.”

Lisäosia ja teemoja on olemassa tuhansia ja niitä löytyy niin maksullisina kuin ilmaisinakin.

Laaja yhteisö

WordPressillä on laaja maailman laajuinen yhteisö, joka myös jatkuvasti kehittää WordPressiä eteenpäin. Laajan yhteisön ansiosta useimmat tietoturvahaavoittuvuudet ja ongelmatilanteet ratkaistaan todella nopeasti. Lisäksi erilaisia ohjeita ja vinkkivideoita on YouTube pullollaan.

Myös monet ammattilaiset käyttävät WordPressiä. Kun valitset WordPress-nettisivut, on sinulla mahdollisuus kääntyä usean eri ammattilaisen puoleen, joten et jää itse sivuston osalta niin sanotusti yhden toimittajan loukkuun kovin helposti.

WordPress-julkaisujärjestelmällä on laaja maailmanlaatuinen yhteisö, jota kuvaa kädet toistensa päällä hyvin.

Onko WordPress.com ja WordPress.org sama asia?

Hyvä huomata, että WP:stä olemassa kaksi eri versiota.

WP.com on ylläpidetty palvelu, jossa hyödynnetään avoimen lähdekoodin WP-julkaisujärjestelmää. Sisältää mm. kotisivutilan ja päivitykset. Toisaalta paljon rajoituksia ja mainokset ilmaisessa versiossa.

WP.org on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, jonka voi asentaa esimerkiksi Zonerilta hankittuun webhotelliin. Tässä kirjoituksessa keskitytään nimenomaan tähän WP.org-versioon. Lue tarkemmin WordPress.com ja WordPress.org eroista.

WordPress-kotisivut ohje

Käydään seuraavaksi läpi, miten WordPress-verkkosivut toteutetaan. Ennen kuin lähdet rakentamaan varsinaisia kotisivuja kannattaa nettisivujen suunnittelu tehdä mahdollisimman huolellisesti, jotta itse toteutusvaihe sujuu helposti ja nopeasti.

Verkkotunnus ja webhotelli

Jokaisen kotisivuja suunnittelevan kannattaa varata oma verkkotunnus mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta saa juuri sen, jonka haluaa. Tyypillinen valinta on esimerkiksi yrityksen nimen mukainen fi-verkkotunnus.

Verkkotunnuksen lisäksi tarvitaan kotisivutila, kun lähdetään toteuttamaan WordPress kotisivut yritykselle. Tyypillisesti tätä tarkoitusta varten hankintaa niin kutsuttu WordPress webhotelli. Tällainen WordPressiin erikoistunut palvelu tarjoaa yleensä tavallista webhotellia paremman suorituskyvyn sekä muita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten automaattiset päivitykset toimivuustestauksella ja sivuston valvonnan.

WP.one-palvelumme sisältää verkkotunnuksen ja kotisivutilan lisäksi automaattiset päivitykset toimivuustestauksella, 24/7 valvonnan sekä sähköpostit valitun paketin mukaisesti.

Tilaa nyt

WordPress-julkaisujärjestelmän asennus

Jos valitset WP.one-palvelun asennamme WordPressiin valmiiksi, joten sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos käytössäsi on Zonerin webhotelli, WordPressin voi asentaa helppokäyttöisen Installatron-asennusohjelman avulla vain muutamalla klikkauksella. Katso vaiheittaiset ohjeet WordPressin asentaminen webhotelliin.

Valitse käytettävä WordPress-teema

WordPress-teema (engl. theme) toimii sivuston ulkoasun pohjana ja niitä on olemassa sekä maksullisia että ilmaisia. Teeman valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä teemojen välillä on isoja eroja esimerkiksi muokattavuudessa ja suorituskyvyssä.

Hyvä teema on nopea, responsiivinen ja sitä päivitetään säännöllisesti. Lisäksi sitä voi muokata omien tarpeiden mukaan, eikä muokkaamista ole rajoitettu vain värien, sisältöjen ja kuvien vaihtamiseen.  Katso ammattilaisten valitsemat parhaat WordPress-teemat.

Teemasta voidaan luoda myös niin kutsutun lapsiteeman (engl. child theme), johon tehdään tarvittavat muutokset. Tällöin teemaan tehdyt muutokset eivät ylikirjoitu teeman päivittämisen yhteydessä.

Valitse tarvittavat WordPress-lisäosat

WordPress-lisäosat (engl. plugin) mahdollistavat erilaisten toiminnallisuuksien toteuttamisen ilman koodaamista. Lisäosia on olemassa niin maksullisia kuin ilmaisia. Niiden avulla sivustolle voidaan helposti lisätä esimerkiksi verkkokauppa, yhteydenottolomake tai hakukoneoptimointityökalu. Lisäksi lisäosien avulla voidaan parantaa sivuston toimintaa, esimerkiksi WP Rocket -lisäosa mahdollistaa sivuston suorituskyvyn parantamisen.

Lisäosien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota niiden laatuun ja pyrkiä pitämään lisäosien määrä mahdollisimman pienenä. Jos lisäosia on paljon tai ne on huonosti toteutettu, voivat ne hidastaa sivustoa merkittävästi. Katso, mitkä ovat meidän mielestämme parhaat WordPress-lisäosat eri tarkoituksiin.

Lisää sisällöt

Kun WordPress-kotisivujen tekeminen on edennyt siihen vaiheeseen, että sivustolle on valittu ulkoasuteema ja tarvittavat lisäosat on asennettu, on aika siirtyä sisältöjen lisäämiseen. WordPressissä on olemassa sekä sivuja että artikkeleita ja molempiin voidaan lisätä erilaisia mediatiedostoja.

Artikkelit

Artikkelit voivat sisältää muun muassa eri kokoisia otsikoita, tekstiä, painikkeita, kuvia ja muita mediatiedostoja. Artikkeleita käytetään tyypillisesti esimerkiksi yksittäisiin blogikirjoituksiin tai yrityksen uutisten jakamiseen ja niitä voidaan helposti kategorisoida. Esimeriksi yrityksellä voisi olla blogissaan kategoriat: ajankohtaista, vinkit ja asiakastarinat.

Sivut

Sivut voivat artikkeleiden tapaan sisältää esimerkiksi otsikoita, tekstiä, painikkeita, kuvia ja muita mediatiedostoja. Tyypillisesti yrityksen kotisivuilla on aikanakin etusivu, yhteystiedot sivu ja yksi tai useampi tuotesivu.

Sivuja voidaan myös järjestää hierarkkisesti, eli jos päävalikossa on esimerkiksi sivu jalkineet, voisi sillä olla alasivuina: urheilujalkineet, vapaa-ajan jalkineet ja juhlajalkineet. Hyvä nyrkkisääntö yrityksen WordPress-nettisivuja tehtäessä on, että yhdelle sivulle lisätään vain yksi isompi asiakokonaisuus, esimerkiksi yhden palvelun kattava esittely.

Mediatiedostot

WordPress verkkosivut tukevat todella monenlaisia mediatiedostoja ja esimerkiksi kuvia kannattaakin käyttää elävöittämään sivustoa. Mediatiedostojen kokoon kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä isot mediatiedostot voivat hidastaa sivustoa todella paljon.

WordPress-sivustolle ladattavat kuvat kannattaakin suoraan pienentää siihen kokoon, jossa niitä todella tarvitaan. Tämän lisäksi voidaan hyödyntää kuvia pakkaavia lisäosia. Pääsääntöisesti videoita ei kannata ladata suoraan WordPressin mediatiedostoihin, vaan ne kannattaa ladata johonkin siihen erikoistuneeseen palveluun, kuten YouTubeen, ja sen jälkeen upottaa sivustolle haluttuun kohtaan.

Julkaisu

Sivuston sisältöjen lisäämisen jälkeen kannattaa sivustoa vielä testata mahdollisimman paljon. Kun kaikki on valmista, on aika julkaista sivusto!

Yrityksen WordPress-kotisivut näkyvät kahdella näytöllä.

WordPress-kotisivujen ylläpito

WordPress-kotisivut vaativat säännöllistä ylläpitoa, kuten vaatisivat kaikki muutkin sivustot. Ylläpitoon kuuluu esimerkiksi päivitysten tekeminen ja erilaisten tietojen (mm. tuote- ja yhteystiedot) päivittäminen tarpeen mukaan.

Jos käytössäsi on WP.one-palvelu, hoidamme päivitykset automaattisesti puolestasi ja testaamme sivuston toiminnan päivitysten jälkeen. Toki myös webhotellissa päivityksiä voidaan automatisoida, mutta sivuston toimintaa ei testata päivitysten jälkeen.

Ylläpidon lisäksi kotisivuja kannattaa aina jatkokehittää analytiikasta saadun tiedon pohjalta.

WordPress-nettisivut itse vs. ammattilaisen tekemänä

WordPress-sivut voi tehdä joko itse tai ne voi teettä siihen erikoistuneella. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolet, joita on avattu tarkemmin alla.

Kotisivujen tekeminen itse

Yksinkertainen yrityssivusto tai harrastuskäyttöön tuleva sivusto on suhteellisen helppoa toteuttaa itse, vaikka se toki vaatii joko aiempaa osaamista tai halua perehtyä aiheeseen. Itse tekemällä voidaan yleensä säästää sivuston perustamiskustannuksissa merkittävästi.

Toisaalta lopputulos ei välttämättä ole aina paras mahdollinen. Jos sivuston tekemisessä ei oteta huomioon esimerkiksi WordPress-sivuston nopeutta tai WordPress hakukoneoptimointia, ei sillä todennäköisesti saavuteta niitä tuloksia, jotka sille asetettiin.

Kotisivujen teettäminen ammattilaisella

Etenkin yritysten kannattaisi panostaa siihen, että WordPress-sivusto tilataan ammattilaiselta. Ammattilaiset osaavat yleensä rakentaa kotisivut niin, että ne palvelevat niille asetettuja tavoitteita parhaalla mahdollisella tavalla.

Tietenkin WordPress-sivuston tilaaminen ammattilaiselta maksaa, mutta parhaassa tapauksessa hyvin toteutetut kotisivut maksavat itsensä pian takaisin. Yritysten kannattaisikin nähdä sivuston tilaaminen investointina, eikä pakollisena kulueränä.

Miten löytää sivustolle WordPress-tekijän?

Jos WordPress-verkkosivustoa ei halua toteuttaa itse, mistä sille löytäisi sopivan tekijän? WordPressin suosion takia myös tekijöitä on todella paljon. Osa on käynyt kouluttautunut alalle ja osa on taas täysin itse oppineita, kumpikaan ei ole automaattisesti parempi lähtökohta, vaan kaikki riippuu tekijän osaamisesta.

WordPress-kotisivujen tekijä löytyy helposti esimerkiksi kumppanihakemistomme kautta. Voit myös etsiä hakukoneiden avulla tai sosiaalisesta mediasta. Kannattaa kuitenkin aina tarkkaan perehtyä sekä tekijään että hänen aiempiin töihinsä ennen varsinaisen kotisivutilauksen tekemistä.

WordPress-kotisivut & hinta

WordPress-verkkosivujen hinta vaihtelee paljon riippuen siitä toteuttaako sivut itse vai tilaako ne ammattilaiselta. Toisaalta hintaan vaikuttaa myös muun muassa sivuston laajuus, tarvittavat toiminnot sekä teemojen ja lisäosien maksullisuus.

WordPress-nettisivut – hinta itse tehtynä

Jos WordPress kotisivut päättää rakentamaan itse, koostuu hinta yleensä verkkotunnuksen rekisteröinnistä ja kotisivutilasta syntyvistä jatkuvista kustannuksista sekä erilaisista maksullisista lisäosista ja ulkoasuteemoista mahdollisesti syntyvistä kysymyksistä.

Yleensä WordPress-kotisivujen ulkoasu rakentuu pitkälti valitun ulkoasuteeman pohjalta, joten siitä kannattaa maksaa. Maksullisten teemojen kertakustannuksen vaihtelevat laajasti, mutta keskimäärin laadukkaan teeman saa jo 20-100 eurolla.

Kaikkiaan itse toteutettujen WordPress-nettisivujen hinnat voivat vaihdella paljonkin ja niille on vaikea antaa mitään tarkkaan hinta-arvioita, koska se riippuu niin paljon valittujen lisäosien, teemojen ja kotisivutilojen hinnoista. Kannattaa myös huomioida, että etenkin yrittäjänä oman työajan käyttö kotisivujen rakentamiseen on aina jostain muusta pois, eikä sille voi välttämättä suoraan laskea hintaa.

WordPress-verkkosivut – hinta ammattilaisen tekemänä

Jarmo: ”Kotisivujen tulisi olla yritykselle hyvä sijoitus, ei kuluerä. Aloitan keskustelun mieluummin tavoitteista, joiden pohjalta alkaa selviämään toteutuksen vaatimukset sekä hintalappu. Kotisivujen toteutuksen tulisi aina perustua tavoitteisiin, sillä eihän yksikään yritys hanki kotisivuja huvin vuoksi.”

Miia: ”Jos kyseessä on yrityksen sivut, kannattaa sivut teettää ammattilaisella, joka pystyy tekemään sivuista toimivat, nopeat, helppokäyttöiset ja helposti päivitettävät. Eikä saa unohtaa sisältöä – se on tärkein asia, jos halutaan saada asiakkaita ja myyntiä! Kohderyhmää kiinnostava, hakukoneoptimoitu ja kohti sivujen tavoitetta ohjaava sisältö ei välttämättä synny omasta tai koodaajan kynästä, jolloin saatetaan tarvita myös copywriteria.

Sivuja varten tarvitaan usein myös valokuvia, mikä kannattaa huomioida ajankäytössä ja budjetissa. Hintaan vaikuttaa tietysti myös tekijän osaaminen: harrastelija tai aloittava yrittäjä voi tehdä edullisesti saadakseen referenssejä, kun taas kokeneelle ammattilaiselle maksetaan osaamisesta: siitä, että sivut toimivat, löytyvät ja myyvät.”

WordPress-kotisivujen hinta koostuu monesta tekijästä. WordPress-ammattilainen rakentaa kotisivuja.

Laura: ”WordPress-kotisivujen hintaan vaikuttaa muun muassa sivuston laajuus, tarvittavat toiminnot ja lisäosien lisenssit, monikielisyys, ulkoasun suunnittelu ja WordPress hakukoneoptimointi. Ammattilaisella teetettynä hinta vaihtelee kokonaisuudesta riippuen 750 eurosta ylöspäin aina tuhansiin euroihin. Omat toteutukseni liikkuvat useimmiten 1.500- 2.000 € paikkeilla. Eri tekijöillä on hyvin erilaiset työskentelytavat ja työkalut ja kokonaisuuteen sisällytetään eri asioita.”

WordPress-kotisivujen ylläpitohinta

WordPress nettisivut eivät ole yleensä kovinkaan kalliita ylläpitää etenkin, jos verrataan itse sivuston rakennuttamiseen. Hinta vaihtelee kuitenkin paljon sen mukaan, mitä kaikkea siihen sisältyy.

Ylläpitohintaan vaikuttaa esimerkiksi merkittävästi se huolehtiiko sivuston omistaja päivitykset itse vai hoidetaanko päivitykset hänen puolestaan. Lisäksi sivuston koko ja kävijämäärä vaikuttavat suoraan tarvittavan webhotellin kokoon, ja sitä kautta hintaan.

Laadukkaan webhotellin saa jo 100 eurolla vuodessa ja WordPress-webhotellin päivityksineen 200 eurolla. Suosittelemme WordPress-sivustolle siis aina ensisijaisesti WP.one-palvelua, jossa päivitykset hoidetaan toimivuustestauksineen asiakkaan puolesta

Aloita kotisivujen tekeminen WordPress-julkaisujärjestelmällä

Perusta omat WordPress-sivut jo tänään tilaamalla WP.one-palvelu. Se sisältää kaiken tarpeellisen: verkkotunnus, WordPress-optimoitu kotisivutila, sähköpostit, automaattiset päivitykset toimivuustestauksella ja 24/7 valvonta. Voit kokeilla palvelua riskittä, sillä meillä on käytössä 30 päivän tyytyväisyystakuu!

  • WP.one Starter
    WP.one Starter
    Hyvä aloituspaketti yrittäjän kotisivuja varten.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 10 Gt levytilaa
    ✓ 1 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    24 € / kk + alv.
    24.00 264.00  (alv. 0)
  • WP.one Business
    WP.one Business
    Tehokas peruspaketti verkkokauppiaalle.

    ✓ Verkkotunnus
    ✓ WordPress-asennus
    ✓ 20 Gt levytilaa
    ✓ 2 Gt tietokanta
    ✓ 10 sähköpostia (1 Gt/kpl)

    49 € / kk + alv.
    49.00 539.00  (alv. 0)