WordPress-kotisivut

Kaisa Huttunen

WordPress-kotisivut ovat todella yleisiä ja usein uudet kotisivut halutaankin rakentaa kyseisen julkaisujärjestelmän päälle. Tässä kirjoituksessa käsitellä WordPress-kotisivuja ja sitä, miksi WordPress on hyvä valinta kotisivujen julkaisujärjestelmäksi. Käymme läpi myös, mitä kotisivut maksavat ja mistä hinta muodostuu.

Kysymyksiin vastaamassa WordPress-toteuttajat, joilla on paljon kokemusta erilaisista kotisivu- ja verkkokauppaprojekteista:

Ari Vapola

Ari Vapola on mainostoimisto Web Tech Designin toimitusjohtaja ja perustaja. Ari hoitaa kaikki projektit idearikkaudella ja täydellä sydämellä – asiakkaan toiveita ja tarpeita kuunnellen.

Jarmo Tanninen

Jarmo Tanninen on innoissaan yrittämisestä ja liiketoiminnan kehittämisestä, puuhastellut WordPressin kanssa vuodesta 2014 lähes päivittäin. Toteuttaa WordPress-sivustoja yritysten liiketoiminnan tueksi toiminimellä Webbituote.

Laura Jalonen

Laura Jalonen on markkinoinnin multitalentti, jolta onnistuu niin WordPress- ja Woocommerce –toteutukset kuin graafinen suunnittelukin. Lisäksi Laura pitää WordPress- ja digimarkkinointikoulutuksia oman yrityksensä Design Funnypurple kautta. Hyvä asiakaspalvelu ja kotisivujen ongelmanratkaisu ovat Lauran erityisosaamista.

Miia Ylinen

Miia Ylinen auttaa yrityksiä löytymään ja erottumaan netissä. Lähimpänä sydäntä ovat pienet yritykset – se, miten pienet yritykset voisivat saada enemmän näkyvyyttä, myyntiä ja asiakkaita netin kautta. Miia on tehnyt nettisivuja, verkkokauppoja ja hakukoneoptimointia yrittäjänä nimellä WebDesing Miia Ylinen vuodesta 2004.

Sami Rantanen

Sami Rantanen on devaaja ja graafinen suunnittelija lähes kymmenen vuoden kokemuksella, joten sekä kotisivutoteutukset että logosuunnittelu onnistuu. Hän on toiminut Verkkotaikureissa yrityksen perustamisesta lähtien.

WordPress-kotisivut yritykselle

WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja esimerkiksi Zonerin oman tutkimuksen mukaan webhotelliasiakkaista 60,54 % on asentanut vähintään yhden WordPress-asennuksen webhotelliinsa.

Miksi WordPress-kotisivut ovat yritykselle hyvä valinta?

Kotisivut WordPress-julkaisujärjestelmällä ovat todella yleisiä. Kysyimmekin asiantuntijoilta hieman siitä, miksi he pitävät WordPressiä hyvänä valintana yrityksen kotisivuja varten.

Miia: ”WordPress on julkaisujärjestelmä, joka sopii moniin tarpeisiin – pieniin ja isoihin. WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, joten tietoa, ohjeita, apua ja tekijöitä WordPress-sivujen rakentamiseen, päivittämiseen ja kehittämiseen on helposti saatavilla.”

Jarmo: ”WordPress on ilmainen ja sivustoa voi kehittää lähes rajoituksitta. Sivut ovat sinun omaisuuttasi, ilman sitoumuksia palveluntarjoajiin. Selvästi käytetyin julkaisujärjestelmä, joten valmiita ratkaisuja ja osaajia löytyy paljon. Kehittyy vauhdilla ja todella monipuolinen.”

WordPress kotisivut

Ari: ”WordPress mahdollistaa räätälöidyt ja joustavat sivupohjat sekä muokattavat rakenteet. Järjestelmä on helppokäyttöinen, toteutuksessa vain taivas on rajana. Sivustoja voi toteuttaa ilman varsinaista ohjelmointiosaamista, mutta järjestelmä mahdollistaa myös vaativampien kokonaisuuksien toteuttamisen. Järjestelmän käyttäjäystävällisyyttä lisää myös suomenkielisyys.”

Laura: ”WordPressin peruskoodissa on huomioitu hakukoneystävällisyys. WordPress pitää itsessään sisällä blogitoiminnon ja siihen on helposti liitettävissä verkkokauppatoiminto, joten näille ei ole tarvetta löytää eri ratkaisuja. WordPress on maailman suosituin sivustoalusta ja suosio varmistaa jatkuvan kehityksen sekä kattavan tukiverkoston maailmanlaajuisesti.”

Sami: ”WordPress on monipuolisuutensa nähden varsin helppokäyttöinen järjestelmä. Muokattavuuden ja jatkokehittämisen mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Näin alustaa ei tarvitse välissä vaihtaa, vaikka laajennetaan perussivustoa suuremmaksi tai tuodaan vaikka verkkokauppa taustalle myöhemmin.

Tämä kaikki onnistuu jopa täysin ilman koodaustaitoa, vaikka toki suosittelen isompiin toteutuksiin ammattilaisen apua. Näin sivuston koodi, turvallisuus, käyttömukavuus ja latausnopeus pysyvät myös hyvällä tasolla.”

WordPress-kotisivujen parhaat puolet

Pyysimme asiantuntijoita myös listaamaan WordPressin parhaita puolia ja esiin nousi erityisesti alustan monipuolisuus sekä laaja lisäosa- ja teemavalikoima.

Monipuolisuus

Ari: ”Parhaat puolet liittyvät järjestelmän monipuolisuuteen. Järjestelmä mahdollistaa hyvinkin erityyppisten sivustojen toteuttamisen ja auttaa vastaamaan laajasti asiakkaiden tarpeisiin erilaisten ominaisuuksien avulla.”

Miia: ”WordPress on erittäin monipuolinen: kotisivuista voi tehdä ihan minkälaiset tahansa. Vain mielikuvitus on rajana – ja tietysti oma osaaminen, jos tekee itse.

WordPress soveltuu siis täysin aloittelijallekin, jos vain on aikaa ja innostusta opetella. Vastaavasti taas ammattilainen pystyy tekemään WordPressillä sellaiset sivut, jotka löytyvät hakukoneista ja houkuttavat kävijät asiakkaiksi – ja itse ei tarvitse muuta kuin päivittää uutta sisältöä.”

Laura: ”Ehdottomasti parasta WordPressissä on sen monipuolisuus. Sillä voi tehdä juuri niin pientä tai juuri niin isoa kuin tarvitaan. WordPressilla on mahdollista rakentaa tyylikkäät kotisivut ilman koodaustaitoja. WordPress-sivuston kanssa ei jää yhden tekijän varaan, vaan toinen taho voi ottaa kopin ja jatkaa kehitystä.”

WordPress on kotisivualustana monipuolinen

Paljon valmiita lisäosia ja ulkoasuteemoja

Jarmo: ”Helppokäyttöisyys ja hakukoneystävällisyys. Paljon valmiita lisäosia ja teemoja, joiden avulla yksinkertaiset sivut saadaan pystyyn nopeasti ja kustannustehokkaasti. Helposti laajennettavissa valmiilla lisäosilla esimerkiksi verkkokaupaksi.”

Sami: ”Suosionsa ansiosta alustaa kehitetään ja päivitetään jatkuvasti. WordPressiin löytyy todella laaja tukiverkosto sekä erinäiset materiaalikirjastot. Esim. Youtube on pullollaan kattavia opastusvideoita, joiden avulla pääsee varmasti nopeasti alkuun.

Myös lisäosia löytyy runsaasti, jolloin kaikkia toimintoja ei tarvitse lähteä koodaamaan erikseen. Tämä säästää huomattavasti aikaa ja työtunteja. Lisäosien valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana ja perehtyä etukäteen hieman siihen, miten vanha lisäosa on kyseessä, ovatko päivitykset ajantasalla ja minkälaista palautetta lisäosa on kerännyt osakseen.

Järjestelmään löytyy myös paljon valmiita teemoja, joiden avulla pääsee suoraan alkuun hyvinkin nopeasti. Teema voikin olla mainio ratkaisu heti alkuvaiheessa, kun sivut halutaan nopeasti nettiin. Ajan myötä kannattaa kuitenkin panostaa joko aikaa tai rahaa ihan kunnolla rakennettuihin kotisivuihin. Valmisteemat sisältävät aina hieman turhaa ja tarpeetonta toiminnallisuutta mitkä syövät resursseja ja näkyvät mm. sivuston nopeudessa.”

WordPress-nettisivut ja haasteet

WordPress-julkaisujärjestelmässä on monia hyviä puolia, mutta kysyimme myös WordPressin haasteista, koska mikään julkaisujärjestelmä on harvoin täydellinen. Esille nousi erityisesti lisäosien ja ulkoasuteemojen kirjava laatu sekä päivityksistä huolehtiminen.

Laura: ”WordPressin ohjausnäkymä voi säikäyttää ensimmäisellä kerralla. Osaamaton tekijä voi saada sivustonsa solmuun tai tehdä huonoja valintoja teemoissa tai lisäosissa, koska tarjonta on niin laaja ja laatu vaihtelee. WordPressin kanssa pitää kiinnittää erityistä huomiota webhotellivalintaan toisin kuin Saas-järjestelmissä.”

Jarmo: ”Käyttäjän näkökulmasta tekniikasta huolehtiminen: päivityksistä ja varmuuskopioinneista täytyy pitää huolehtia, toisin kuin valmisalustoilla. Valmiiden lisäosien holtiton lisäosien käyttö voi tehdä hallaa sivuston toimivuudelle ja suorituskyvylle. Myöskään hyvä latausnopeus ei ole itsestäänselvyys WordPress-sivustolle, vaan vaatii optimointia.”

wordpress kotisivut edellyttävät säännöllistä päivittämistä

Sami: ”Etenkin suuremmille sivustoille kannattaa heti alkuun hommata taustalle kunnollinen, nopea ja turvallinen palvelin. Zonerilta niin ikään löytyykin jo WordPress-sivustoille tarkoitettu WP-Cloud-ylläpitopalvelu, jota olemme itse myös paljon hyödyntäneet WordPress-toteutuksissa.”

Ari: ”Wordpressin heikkous on sen suosiossa. Lisäosia ja teemoja on paljon ja niiden valmistajien joukko on kirjavaa. Lisäosien ja teemojen haavoittuvuudet saattavat aiheuttaa suuria riskejä, varsinkin silloin kun lisäosat jätetään päivittämättä. Asiakkaiden sivustojen päivityksistä tuleekin pitää erityisen hyvää huolta. Tästä olemme Web Tech Designissa saaneet kiitosta asiakkailtamme.”

Miia: ”WordPressiä pidetään joskus hieman turvattomana alustana, mutta lähes poikkeuksetta hakkeroitumisen on mahdollistanut käyttäjän oma toiminta, esimerkiksi heikko salasana, ohjelmistojen päivittämättömyys tai huolimattomasti valitut lisäosat.

Tietoturvasta, varmuuskopioista ja ohjelmistojen päivityksistä on siis huolehdittava, jotta WordPress sivut pysyvät pystyssä ja turvallisina – tosin teknisen ylläpidon voi aina ulkoistaa Zonerin käsiin.”

Mitä maksaa kotisivut?

Hinta riippuu paljon siitä, miten lähteekö sivustoa rakentamaan itse vai pyytääkö apuun ammattimaiset WordPress-toteuttajat. Alkuun kuluja syntyy yleensä kuitenkin selvästi enemmän kuin ylläpitovaiheessa.

WordPress-kotisivut – hinta ammattilaisen tekemänä

Jarmo: ”Kotisivujen tulisi olla yritykselle hyvä sijoitus, ei kuluerä. Aloitan keskustelun mieluummin tavoitteista, joiden pohjalta alkaa selviämään toteutuksen vaatimukset sekä hintalappu. Kotisivujen toteutuksen tulisi aina perustua tavoitteisiin, sillä eihän yksikään yritys hanki kotisivuja huvin vuoksi.”

Miia: ”WordPress-sivujen tekijöitä löytyy varmasti jokaiseen tarpeeseen ja “tein itse ja säästin” -vaihtoehto on aina olemassa. Hyvien WordPress-sivujen tekeminen ei kuitenkaan tarkoita pelkästään WordPressin asennusta ja siirtoa nettiin, ja sen vuoksi hintahaarukkakin on iso.

Jos kyseessä on yrityksen sivut, kannattaa sivut teettää ammattilaisella, joka pystyy tekemään sivuista toimivat, nopeat, helppokäyttöiset ja helposti päivitettävät. Eikä saa unohtaa sisältöä – se on tärkein asia, jos halutaan saada asiakkaita ja myyntiä! Kohderyhmää kiinnostava, hakukoneoptimoitu ja kohti sivujen tavoitetta ohjaava sisältö ei välttämättä synny omasta tai koodaajan kynästä, jolloin saatetaan tarvita myös copywriteria.

Sivuja varten tarvitaan usein myös valokuvia, mikä kannattaa huomioida ajankäytössä ja budjetissa. Hintaan vaikuttaa tietysti myös tekijän osaaminen: harrastelija tai aloittava yrittäjä voi tehdä edullisesti saadakseen referenssejä, kun taas kokeneelle ammattilaiselle maksetaan osaamisesta: siitä, että sivut toimivat, löytyvät ja myyvät.”

Sami: ”Verkkotaikureissa tarjoamme WordPress -kotisivujen toteutusta noin 1000 euron (alv. 0%) lähtöhintaan. Tällä hinnalla saa toiveidensa näköiset ja helposti muokattavat kotisivut käyttöönsä. Haluamme tarjota laadukasta palvelua, mutta tavoittaa myös pienemmät yritykset ja yksityisyrittäjätkin. Teemme totta kai myös laajempiakin toteutuksia ja tarvittaessa koodamme asiakkaalle juuri toiveiden mukaisen kokonaisuuden.

Hintaan vaikuttaa itse sivuston laajuus (esim. sivu- ja sisältömäärä), lisätoimintojen määrä ja laajuus, halutaanko käyttöön verkkokauppa tai muita laajempia toimintoja sekä toteutustekniikka mikäli tähän puoleen on suoria toiveita tai vaatimuksia.”

Laura: ”WordPress-kotisivujen hintaan vaikuttaa muun muassa sivuston laajuus, tarvittavat toiminnot ja lisäosien lisenssit, monikielisyys, ulkoasun suunnittelu ja hakukoneoptimointi. Ammattilaisella teetettynä hinta vaihtelee kokonaisuudesta riippuen 750 eurosta ylöspäin aina tuhansiin euroihin. Omat toteutukseni liikkuvat useimmiten 1.500- 2.000 € paikkeilla. Eri tekijöillä on hyvin erilaiset työskentelytavat ja työkalut ja kokonaisuuteen sisällytetään eri asioita.”

Ari: ”Meillä sivustoprojektien hinnat liikkuvat yleensä 2000 – 10 000 euron välillä. Meillä hinnoittelussa lähdetään liikkeelle siitä, että toteutetaanko sivusto valmiilla teemapaketilla, käytetäänkö toteutuksessa pagebuilderia vai toteutetaanko sivusto täysin räätälöitynä. Hintaan vaikuttaa myös se, millaisia ominaisuuksia sivustolle halutaan ja ovatko nämä ominaisuudet toteutettavissa valmiilla lisäosilla tai missä määrin ominaisuudet vaativat yksilöllistä toteuttamista.”

WordPress-kotisivut – hinta itse tehtynä

Jos WordPress kotisivut päättää rakentamaan itse, koostuu hinta yleensä verkkotunnuksen rekisteröinnistä ja kotisivutilasta syntyvistä jatkuvista kustannuksista sekä erilaisista maksullisista lisäosista ja ulkoasuteemoista mahdollisesti syntyvistä kysymyksistä.

Yleensä WordPress-kotisivujen ulkoasu rakentuu pitkälti valitun ulkoasuteeman pohjalta, joten siitä kannattaa maksaa. Maksullisten teemojen kertakustannuksen vaihtelevat laajasti, mutta keskimäärin laadukkaan teeman saa jo 20-100 eurolla. Kannattaa kurkata myös, mitä teemoja ammattilaiset valitsivat, kun kysyimme parhaista WordPress-teemoista.

Kaikkiaan itse toteutettujen WordPress-kotisivujen hinnat voivat vaihdella paljonkin ja niille on vaikea antaa mitään tarkkaan hinta-arvioita, koska se riippuu niin paljon valittujen lisäosien, teemojen ja kotisivutilojen hinnoista. Kannattaa myös huomioida, että etenkin yrittäjänä oman työajan käyttö kotisivujen rakentamiseen on aina jostain muusta pois, eikä sille voi välttämättä suoraan laskea hintaa.

Kotisivujen ylläpitohinta

WordPress-nettisivut eivät ole yleensä kovinkaan kalliita ylläpitää etenkin, jos verrataan itse sivuston rakennuttamiseen. Hinta vaihtelee kuitenkin paljon sen mukaan, mitä kaikkea siihen sisältyy. Laadukkaan webhotellin saa jo 100 eurolla vuodessa ja premium ylläpidon päivityksineen 200 eurolla.

Ylläpitohintaan vaikuttaa esimerkiksi merkittävästi se huolehtiiko käyttäjä päivitykset itse vai huolehditaanko päivitykset käyttäjän puolesta. Sivuston koko ja kävijämäärä vaikuttavat yleensä myös suoraan tarvittavan kotisivutilan kokoon, ja sitä kautta hintaan.

WordPress-kotisivut voi rakentaa Zonerin webhotelliin, jossa päivityksiä voi kyllä automatisoida kätevän Installatron-asennustyökalun avulla, mutta siitä puuttuu tärkeä toiminto eli sivuston toimivuustestaus, joka WP-Cloudista löytyy.

Suosittelemme WordPress-sivustolle siis aina ensisijaisesti WP-Cloud-palvelua, jossa päivitykset hoidetaan toimivuustestauksineen asiakkaan puolesta. Lue täältä lisää syitä, miksi WP-Cloud on erityisen hyvä WordPress-ylläpito.

Miten löytää WordPress-kotisivujen tekijän?

Kun yritys päättää valita WordPress-kotisivut, voi ne lähteä toteuttamaan joko itse tai sitten koko projektin voi ulkoistaa osaavalle ammattilaiselle. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Itse rakentamalla voi syntyä rahallista säätöä, mutta toisaalta siihen voi palaa todella paljon aikaa ja lopputulos ei välttämättä ole toivotunlainen.

Jos sivustoa ei halua toteuttaa itse, mistä sille löytäisi sopivan tekijän? WordPressin suosion takia myös tekijöitä on todella paljon. Osa on käynyt kouluttautunut alalle ja osa on taas täysin itse oppineita, kumpikaan ei ole automaattisesti parempi lähtökohta, vaan kaikki riippuu tekijän osaamisesta.

WordPress-kotisivujen tekijä voi löytyä esimerkiksi hakukoneiden avulla etsimällä tai sosiaalisessa mediassa kyselemällä. Hyvä paikka tähän tarkoitukseen on esimerkiksi Facebookista löytyvä WordPress & WooCommerce – Suomi/Finland-ryhmä.

Kannattaa kuitenkin aina tarkkaan perehtyä sekä tekijään että hänen aiempiin töihinsä ennen varsinaisen kotisivutilauksen tekemistä.

Kiitos vielä kaikille mukana olleille ammattilaisille.