Kuinka affiliate-markkinointi toimii?

Affiliate-markkinointi on yksi kustannustehokkaimpia tapoja tehdä mainontaa ja ennen kaikkea tulosta. Se perustuu lähtökohtaan, että mainostaja maksaa vain, kun mainoksen kautta tullut kävijä suorittaa tulostavoitteen, kuten tilaa määritetyn tuotteen tai palvelun.

Mitä on Affiliate-markkinointi?

Affiliate-markkinoinnin osapuolet ja termit on hyvä tehdä alkuun tutuiksi. Osapuolina on julkaisijoita, mainostajia sekä julkaisuverkostoja.
affiliate-markkinointi
Julkaisijat, joista käytetään usein myös termiä affiliate tai referral, ovat siis sivustojen omistajia, jotka lisäävät valitsemiaan mainoskampanjoita sivustoilleen. Affiliate markkinoinnissa julkaisija on usein kuningas, koska hyvistä mainossivustoista on aina puutetta, ei niinkään halukkaista mainostajista.

Mainostajat, eli tuotteiden ja palveluiden myyjät, jotka haluavat saavuttaa tuloksia ja ovat niistä myös valmiita maksamaan.

Lähes kaikille yrityksille affiliate-markkinointi on puhtaasti win-win tilanne, koska mainonnasta maksetaan vain, kun sen kautta saadaan tilauksia. Valitettavasti affiliate-markkinointi soveltuu usein vain massakulutustuotteille, koska sekä julkaisijat että julkaisuverkostot karttavat erikoisia ja vaikeasti myytäviä palveluita. Tämä näkyy mm. erilaisten matkapalveluiden, lehtitilausten ja pikavippien korkeina osuuksina mainostettavissa tuotteissa. Suosittuja ovat myös erilaiset kyselyt ja arvonnat, joiden yhteydessä kerätään tietoja sekä myydään kyselyiden täyttäjille oheistuotteita.

Julkaisuverkostot, eli palveluntarjoajat, ovat taho, joiden kautta koko homma yleensä pyörii. Julkaisuverkosto solmii mainostajien kanssa sopimuksia kampanjoista, joita kyseiseen julkaisuverkostoon liittyneet julkaisijat voivat liittää omille sivustoilleen.

Julkaisuverkosto siis veloittaa mainostajaa aina, kun luodun kampanjan mukainen tavoite täyttyy. Julkaisuverkosto maksaa tämän jälkeen julkaisijalle sovitun mukaisen palkkion, joka voi vaihdella hyvinkin paljon mainostettavasta tuotteesta riippuen.

Affiliate-sivustojen luominen

Helpoin tapa tienata affiliate-markkinoinnissa on hyödyntää jo olemassa olevia suosittuja sivustoja tai luoda täysin uusi niche sivusto tyhjästä markkinointia varten. Tämänkaltaista, puhtaasti affiliate-markinointia varten luotua, sivustoa kutsutaan usein termillä affiliate-sivusto.
affiliate-sivusto

Mikä ihmeen niche?

Nichellä tarkoitetaan jotain tiettyä alaa, kuten matkailu. Alanichenä, ja tarkemmin rajattuna sivuston aiheena, voisi tällöin olla esimerkiksi matkailu Kroatiassa.

Sivuston aiheen valinnassa kannattaa miettiä ainakin seuraavia kriteerejä:

  • Aiheen suosio – mitä suositumpi sen parempi
  • Kilpailutilanne – onko aiheesta jo olemassa sivustoja?
  • Oma tietämys. Sisällöntuottaminen on huomattavasti helpompaa ja laadukkaampaa, kun aihe on entuudestaan tuttu.
  • Mainosten kohdennettavuus. Mainoksista tuottavat parhaiten ne, jotka liittyvät oleellisesti sivuston aihealueeseen. Kaikille aihealueille ei välttämättä löydy ihanteellisia mainoskampanjoita.

Hakukonelöydettävyydellä suuri merkitys

Menestyvien affiliate-sivustojen takana on usein hyvä hakukonelöydettävyys. Runsas, ja laadukas sisältö, onkin ensiarvoisen tärkeää, sivuston luontaisen kävijävirran kartuttamiseksi. Myös fiksun verkkotunnuksen rekisteröinti ja käyttö korostuu, koska sivustojen mainostamiseen harvemmin käytetään paukkuja.

Vinkkejä hakukoneoptimointiin voi lukea oppaastamme hakukoneoptimointiin.

Affiliateverkostoja

Kuinka affiliate-markkinoinnin voi aloittaa? Ohessa on ainakin suurimpia ja vakiintuneimpia julkaisuverkostoja Suomessa, joista kannattaa lähteä liikkeelle.

Vaihtoehdot eivät suinkaan näihin kolmeen rajoitu, vaan erilaisia vaihtoehtoja on pilvin pimein. Julkaisijan kannattaakin mahdollisesti liittyä kaikkiin verkostoihin ja poimia parhaat kampanjat eri tarjoajilta sivustoilleen. Suosittelen myös tutustumaan Google Adsense -ohjelmaan, jolla voi tienata Googlen mainosverkoston mainoksista omalla sivustollaan.

Myös monilla verkkokaupoilla on omia affiliate ohjelmia, jotka toimivat ilman välikätenä toimivaa julkaisuverkostoa. Myös Zonerilla on oma kumppanuusohjelma, jossa webhotelliemme suosittelusta maksetaan rahaa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest